Србија и Балкан

Суноврат владавине права: Подигнута оптужница против Милорада Додика

Разлог за подизање оптужнице је, како се наводи, неизвршавање одлука Кристијана Шмита ког Република Српска не признаје за високог представника јер није именован у Савету безбедности УН, како је то предвиђено Дејтонским споразумом
Суноврат владавине права: Подигнута оптужница против Милорада ДодикаGetty © Host photo agency / RIA Novosti via Getty Images

Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је оптужницу против председника Републике Српске Милорада Додика и в. д. директора "Службеног гласника РС" Милоша Лукића, потврђено је за портал кликс.ба. 

Разлог за подизања оптужнице је, како се наводи, неизвршавање одлука високог представника Кристијана Шмита по новом члану Кривичног закона БиХ - 203а став 1, који је наметнуо високи представник. Док се Додик терети за непоштовања одлука Кристијана Шмита, против Лукића је подигнута оптужница због објаве указа у Службеном гласнику Републике Српске.

"Можемо потврдити да је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу против Милорада Додика (1959) и Милоша Лукића (1987)", саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужница је прослеђена на потврђивање Суду БиХ.

Додик је раније потписао Указ о проглашењу Закона о необјављивању одлука високог представника за БиХ у "Службеном гласнику РС", као и Указ о проглашењу Закона о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске.

Додик и Лукић су, раније, због наводног напада на уставни поредак БиХ саслушани у СИПА-и.

Република Српска не признаје Шмита за високог представника јер није именован у Савету безбедности УН, како је то предвиђено Дејтонским споразумом.

Жунић: Оптужница против Додика и Лукића говори колико је БиХ земља апсурда

Оптужницу коју је Тужилаштво БиХ подигло против председника Републике Српске Милорада Додика и в. д. директора "Службеног гласника Републике Српске" Милоша Лукића, само говори колико је БиХ земља апсурда, колонија и протекторат, рекао је за РТРС Игор Жунић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС.

"Високи представник који не постоји у БиХ, он је грађанин Немачке, који је донео неке измене закона, а онда је и неко тужилаштво донело неку оптужницу. Анекс 10 је јасан, високи представник не постоји у БиХ, није изабран и нема легитимитет, а ни легалитет. Његове одлуке не треба извршавати", поручио је Жунић.

Истакао је да тужилаштво може да подигне оптужницу, али је јасан став НСРС.

"Још је јасније и слово Устава БиХ да високи представник не постоји у БиХ. А тако се ни његове одлуке не требају извршавати", поновио је Жунић.

Нешић: Оптужница против свих који воле и бране Српску 

Председник ДНС Ненад Нешић оценио је да је подизање оптужница против Додика и Лукића прилика да правосуђе БиХ покаже да је ово политички монтиран процес.

"Кристијан Шмит нема легалитет и легитимитет. Оптужница против Додика и Лукића није оптужница само против њих двојице, него против свих нас који волимо и бранимо Републику Српску, нас који поштујемо Устав БиХ", истакао је Нешић.

image