Србија и Балкан

Два месеца блокаде српске робе на КиМ: Штета до сада износи више од 50 милиона евра

Портпарол тзв. Владе Косова Перпарим Криезиу изјавио је прошле недеље да не треба журити са укидањем мера за увоз робе из Србије
Два месеца блокаде српске робе на КиМ: Штета до сада износи више од 50 милиона евра© TANJUG/ ALEKSANDAR NIĆIFOROVIĆ/ bg

Тачно два месеца на Косову и Метохији на снази је мера забране увоза српских производа, због чега се штета свакодневно увећава и до сада износи готово 50 милиона евра у нереализованим пошиљкама, каже Бојан Станић из Сектора за стратешке анализе Привредне коморе Србије.

Он упозорава да свакако трпе обе стране, али још нема назнака када би могла да буде повучена блокада упркос томе што су на то позивали и Европска унија, САД и привредна удружења, каже он за "Политику".

Одлуку о забрани уласка камиона са српским регистарским ознакама косовска влада проследила је царини 14. јуна, истог дана када је српска полиција ухапсила тројицу косовских полицајаца на територији централне Србије, подсећа "Косово онлајн".

Убрзо је одлука модификована, па је дозвољен улазак камиона са српским таблицама, али не и проток српске робе.

У међувремену, 26. јуна, косовски полицајци су, пошто им је Суд у Краљеву потврдио оптужницу, пуштени из притвора у Србији и истог дана су се вратили на КиМ.

Портпарол тзв. Владе Косова Перпарим Криезиу изјавио је прошле недеље да не треба журити са укидањем мера за увоз робе из Србије.

"Досадашње мере су биле мере безбедности, након отмице тројице косовских полицајца са територије наше земље, на граници са Србијом. Безбедносне институције су процениле да је потребно повећање контроле и будности на прелазима са Србијом. Анализа безбедносне ситуације је у току. Констатовано је да постоји побољшање ситуације и желимо да се све што пре врати у 'нормалу'. Оптимисти смо да ће побољшање ситуације омогућити уклањање мера, али не треба журити", рекао је Криезиу.

Према оцени економских стручњака са КиМ ова ситуација највише погађа потрошаче.

Као последица овакве политике привремених приштинских институција, залихе лекова у КБЦ Косовска Митровица су при крају, на шта су указивали челници ове установе, називајући ситуацију алармантном, док Срби, како са севера, тако и са југа Космета, указују да је роба која је у понуди, као замена за српске производе, скупља.

image