Србија и Балкан

Вучевић: Србија не жели ратове, али је спремна за све опције

Министар одбране сматра да излазак Срба из приштинских институција могао би да изазове озбиљне последице
Вучевић: Србија не жели ратове, али је спремна за све опције© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Тренутна ситуација на Косову забрињава и са безбедносног и са политичког аспекта, истакао је министар одбране Милош Вучевић зa ТВ Прва.

На питање има ли опасности од рата, као и шта би поводом тренутних дешавања могао да поручи грађанима, он истиче да народ треба да верује руководству земље и Војсци Србије који ће учинити све да до рата не дође.

Србија, наглашава он, не жели ратове. Она је за разговоре, али спремна је за све опције.

Вучевић је најавио и да ће председник Вучић чланове Владе информисати о најактуелнијим догађајима око Косова и Метохије, дипломатским активности везаним за КиМ, као и безбедбносном ситуацијом.

"Било би добро да у држави имамо јединствен став и да се не смејемо нашој војсци, већ да имамо минимум консензуса око наших државних интереса. Срби на Косову и Метохији очекују поруку да ће Србија бити уз њих, да их неће оставити и окренути главу као што је некада раније било", рекао је он.

Будући да се председник Вучић састаје и са амбасадорима Русије и Кине, Вучевић оцењује да је реч о дипломатама две земље, сталне чланице Савета безбедности Уједињених нација које према Србији воде фер политику.

Председник ће разговарати и са патријархом Порфиријем, а министар одбране објашњава да је црква неодвојиви део друштва и да се не може изопштити из друштвених токова.

"Црква не треба да доноси одлуке али њен глас мора да се чује и то нам је у једном периоду фалило", истакао је министар Вучевић.

Упитан да ли ће после данашњих догађања у Београду и на Косову и Метохији бити донета одлука да Срби напусте косовске институције, Вучевић је рекао да ће се о томе тек знати више и истакао да људе на КиМ није лако смиривати и убеђивати да се спусте тензије јер су они стално под притиском.

А излазак Срба из ових институција, тврди министар, могао би изазвати озбиљне последице.

Вучевић се осврнуо и на ситуацију са дроновима који су уочавани претходних дана и беспилотну летелицу онеспособљену у Рашкој.

Забрињавајуће је, истакао је он, што су се ови објекти кретали око војних објеката и тамо где је војска.

Министар није могао да открије чији је дрон онеспособљен у Рашкој, али је прецизирао да је летелица стигла са југа, а не са севера Косова.

На питање на шта се Србија спрема и шта значе маневри војске одржани у четвртак, Вучевић је рекао да су војне вежбе, попут оне на Пасуљанским ливадама одавно планиране и да их је било по целој Србији.

"Војска се спрема да буде на висини задатка, да испуни наредбе врховног команданта и да чува Србију", истакао је он.

image