Србија и Балкан

Петковић: Курти усред Берлина гази Бриселске споразуме, сити смо лицемерја Запада

Наш народ на Косову и Метохији је јасно рекао председнику Александру Вучићу да не жели да напушта своја огњишта, поручио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић
Петковић: Курти усред Берлина гази Бриселске споразуме, сити смо лицемерја Запада© Танјуг/Сава Радовановић

Аљбин Курти је јуче у Берлину изјавом о томе да га не занима формирање Заједнице српских општина и да смењује директора полицијског Директората север Ненада Ђурића задао смртоносни ударац Бриселском споразуму и свакој даљој могућности сарадње, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић на ванредној конференцији за медије.

"Обавештавамо јавност да је Курти својом јучерашњом изјавом показао да га не интересује формирање ЗСО. Другом изјавом у Берлину да смењује Ненада Ђурића, он је дао смртоносни ударац Бриселском споразуму. Ово понашање је кап у препуној чаши, превршило је сваку меру. Аљбин Курти усред Берлина гази Бриселске споразуме. Можда Запад није чуо, па зато немамо никакве реакције. Он би да поставља и смењује српске полицајце, кршећи тачку 9 Бриселског споразума."

Петковић је подсетио да директора Директората бира српски народ и да Приштина већ десет година одбија да формира ЗСО. Прошло је 3.486 дана од Бриселског споразума, а ЗСО није формирана.

На такво понашање Куртија и Приштине наш народ је одговорио јединствено и сложно, али су веома узнемирени.

Напомиње да је председник Србије Александар Вучић од 22.30 до 5.30 јутрос разговарао са нашим људима са Косова и Метохије.

"Они су сви јединствени да бране своје право на опстанак и слободу кретања. Наш народ је јасно рекао председнику да не жели да напушта своја огњишта, да не желе да у завежљајима крећу пут централне Србије. Поручили су да ће учинити апсолутно све и да се боре да остану на КиМ. На демократски и миран начин ће пружити отпор, али уколико их неко нападне бориће се свим средствима. Вучић је јасно рекао да смо уз свој народ и да се неће поновити погром ни Олуја. Имамо председника који се бори за свој народ и никада га неће оставити на цедилу", рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Петковић наводи да српски народ има своје легитимне таблице КМ и да не жели РКС таблице које им намеће Курти.

"За сутра је заказан састанак Срба са КиМ, они ће саопштити своје одлуке. Свима је апсолутно јасно да су уз своју државу и свог председника. Сви они знају да је њихова једина држава Србија и да им није врховни командант ни Курти, ни Вјоса, већ Александар Вучић."

Упозорио је да су сви сити лицемерја које долази са Запада и да ће се Србија борити за мир и стабилност.

"Понашање Куртија је неприхватљиво, а крајњи циљ је да се протера наш народ са КиМ. Зато су они изразили бојазан, јер не жели да у камионима и приколицама иду у правцу централне Србије", поручио је Петковић.

image