Србија и Балкан

Рашчињени македонски свештеник венчавао и крштавао по Италији, сад морају све испочетка

Све што је у међувремену урадио нема никакав легитимитет од Цркве, односно да деца коју је крстио остају некрштена, а венчани нису венчани, навели су из МПЦ
Рашчињени македонски свештеник венчавао и крштавао по Италији, сад морају све испочеткаwww.globallookpress.com © Andrea Matone

Струмички свештеник Боро Милчев, који је 2021. године рашчињен из Македонске православне цркве преко Струмичке епархије, у италијанском региону Пјаћенце, где живе хиљаде македонских исељеника, обављао је обреде венчања и крштења са наводним "благословом" архијереја Стефана.

Како наводе у Епархији струмичкој, рашчињени свештеник је изманипулисао Македонце у Италији говорећи им да је само рашчињен из Епархије струмичке, али да је служио по "благослову" самог Архиепископа, преноси портал А1.

МПЦ је потврдила одлуку и решење за распуштање Милчева, истичући да све што је у међувремену урадио нема никакав легитимитет од Цркве, односно да деца коју је крстио остају некрштена, а венчани нису венчани.

"С обзиром да многа верна деца наше епархије живе и раде у Италији, у Пјаћенци, а који су нас, посебно летос, обавестили да њима манипулише рашчињени свештеник Боро Милчев, потребно је још једном рећи истину и разоткрити лажи којима овај човек, који је нажалост отпао од Цркве, манипулише верним народом", наводи се у саопштењу македонске Цркве.

Како се додаје, једна од "најбесмисленијих манипулација" којом се служи јесте да га распушта само Епархија струмичка, али да служи по "благослову" самог Архијереја, као и да ово није први пут да рашчињени свештеник злоупотребљава име и ауторитет поглавара Македонске православне цркве - Охридске архиепископије.

"Епархијски црквени суд је 19.05.2021. године донео одлуку о његовом распуштању, коју је потврдио и Архијерејски црквени суд 23.09.2021.године, а коначно је потврдио и потписао Његово Блаженство архијереј охридски и македонски Стефан", истиче се у саопштењу.

Како се додаје, то значи да Милчев и све што он чини нема легитимитет од Цркве.

"Сиромашна деца која су од њега 'крштена' остају некрштена, венчани остају неожењени, освећени домови се пре скрнаве него освештавају, и не само за МПЦ-ОА, већ и за све остале помесне православне цркве, јер је Црква једна", саопштила је Македонска православна црква.

Струмичка епархија позвала је преварене вернике да се обрате једином канонском свештенику МПЦ-ОА у Пјаћенци, оцу Клименту Мишњу, или у епархијама МПЦ-ОА у Македонији одакле долазе, да се крсте и венчају у православној цркви.

Они који су помогли свештенику око писма Европске Православне Епархије МПЦ - ОА, у македонској Цркви ће бити третирани исто као и распуштени Боро Милчев, додаје се.

image
VV inauguration
banner