Србија и Балкан

Тачију и Весељију продужен притвор због ризика да ће "ометати процес и починити друге злочине"

Судско веће утврдило је да се ови ризици у довољној мери могу смањити само применом оквира за праћење комуникације која се користи у притворском објекту Специјализованих већа
Тачију и Весељију продужен притвор због ризика да ће "ометати процес и починити друге злочине"Getty © Pierre Crom

Специјални суд у Хагу одлучио је данас да продужи притвор вођама некадашње тзв. ОВК Хашиму Тачију и Кадрију Весељију јер, како се наводи, постоји довољан ризик да ће њих двојица ометати ток процеса и "починити друге злочине".

"Судско веће утврдило је да се ови ризици у довољној мери могу смањити само применом оквира за праћење комуникације која се користи у притворском објекту Специјализованих већа", навела је шефица за информисање Специјализованих већа Косова у Хагу Ангела Грип, преноси "Репортери".

Она је додала да ће се рочишта у том судском поступку наставити 28. августа.

Тачи, Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи оптужени су за ратне и злочине против човечности почињене у 42 нелегална притвора тзв. ОВК на Косову и Метохији и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено.

Оптужени су да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали, а за те злочине им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. године на више места на КиМ, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници тзв. ОВК против стотина цивила и лица која нису била активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на КиМ, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против тзв. ОВК.

image