Србија и Балкан

Дачић одговорио Гервали: За ратне злочине се суди Тачију и Весељију

Министар спољних послова Србије огласио се након што га је представница Приштине на седници Савета безбедности оптужила за ратне злочине
Дачић одговорио Гервали: За ратне злочине се суди Тачију и Весељију© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bs

Министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала Шварц оптужила је министра спољних послова Србије Ивицу Дачића за ратне злочине.

"Ивица Дачић је одговоран за ратне злочине, масовна убиства и силовања као средство рата. Он мора бити изведен пред суд за ратне злочине", рекла је Гервала Савету безбедности УН.

Она је рекла да су Дачић и председник Србије Александар Вучић били "сарадници балканског касапина Слободана Милошевића", одговорног за "српске ратове", и додала да њих двојица желе "Европу у режији Москве".

Претходно се пожалила да јој није дозвољено да се, попут Дачића, обрати скупу на матерњем језику што је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја, који председава седницом СБ УН, одбацио као лаж.

Одговарајући на оптужбе Гервале Шварц, Ивица Дачић је рекао да су Хашим Тачи и Кадри Весељи сада пред Судом у Хагу.

"Зашто се њима суди, а не мени", упитао је Дачић.

"Грађанка Гервала је рођена у Скопљу, а ја у Призрену, тако бих молио да ми не држи предавања о историји", рекао је српски министар, додајући да је "сваки метар косовске земље прекривен српском крвљу".

Дачић је рекао и да је "Косово" албанско, онда би Албанци имали своју реч за њега, а не би користили српску.

Он је, говорећи пред Саветом безбедности Уједињених нација, рекао да је приштинска министарка од тог тела светске организације направила "позориште апсурда".

"Неке изјаве грађанке Гервала ће ући у историју. И Орвел би јој позавидео на томе. Каже грађанка Гервала: 'Косово је најдемократскија земља на Балкану'. Ајде што веређате Србију, али знате ли колико има још земаља на Балкану, ако неко вас земљом може да назове. Рекла је Косово гарант слободе и мира и на Балкану. Па баш сте били гарант мира и слободе када сте у Првом светском рату ратовали против Француза и Британаца. Па сте у Другом светском рату ратовали за Хитлера. Дивизија Скендербег. Увек сте били на правој страни слободе и мира", рекао је Дачић иронично.

Дачић је поновио и да су тврдње Гервале да је Србија починила геноцид на КиМ нетачне јер да је тако, не би у Приштини у којој је некада живело 40.000 Срба сада остало нешто више од 100, нити би у Призрену у коме је живело 10.000 сада живело нешто више од 20 Срба.

Реагујући на Дачићеву констатацију да, за разлику од бившег лидера такозване ОВК, Хашима Тачија, он седи у УН уместо у Хагу, Гервала је навела да ће ''аргументи показати'' да је правда на Тачијевој страни.

Савет безбедности Уједињених нација расправља данас о стању на Косову и Метохији и извештају УНМИК-а.

image