Србија и Балкан

Медији: Наредних 48 сати за Србе на Косову најтежи у последњих 10 година

Срби с Косова су рекли да осећају да их Курти потезима и изјавама практично тера да напусте институције
Медији: Наредних 48 сати за Србе на Косову најтежи у последњих 10 годинаwww.globallookpress.com

Ризик од избијања насиља према Србима на Косову и Метохији драстично је повећан након што је ЕУ прећутно подржала најскорије потезе премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, преноси "Блиц".

Срби са Косова сматрају да је Курти ескалирао тензије након што је у Берлину одбио могућност формирања Заједнице српских општина (ЗСО) и бесправно сменио командира Регионалног полицијског директората Север Ненада Ђурића, изјавио је високопозиционирани званичник из политичко-безбедносних структура Србије за "Блиц".

Ђурића је Полицијски инспекторат Косова оптужио за "саботажу" и "позив на отпор". Он је претходно одбио да издаје казне и опомене возачима са "КМ" регистарским таблицама, а који одбијају да пређу на "РКС" таблице.

Привремене приштинске институције тренутно трагају за "погодним Србином" који би наставио вршење притиска на српске полицајце да изричу опомене возачима са КМ таблицама, указује други извор за овај медиј.

За изадавање тих опомена тренутно су задужене патроле саобраћајне полиције из Приштине које је послала Генерална дирекција полиције.

Срби са Косова се након ових најновијих догађаја осећају натераним да напусте косовске институције. Српски полицајци са Севера Косова планирају да раздуже опрему и униформе у знак протеста, додаје извор.

Вучићев целовечерњи разговор са косовским Србима

Председник Србије Александар Вучић је о новонасталој ситуацији разговарао са косовским Србима целу ноћ између четвртка и петка, изјављује извор из политичко-безбедносних структура Србије за "Блиц".

Главни утисак после разговора и састанака је да ће наредних 48 сати бити најтежи у последњих 10 година када је реч о Косову.

Вучић са Србима са Косова у ноћи између четвртка и петка разговарао о последицама напуштања привремених приштинских институција, и упозорио их да би Приштина то могла да искористи за сукоб.

Срби с Косова су му рекли да осећају да их Курти потезима и изјавама практично тера да напусте институције.

Извор упућен у те разговоре наводи за "Блиц" да су Срби с Косова председнику Србије рекли да им остаје само да пошаљу жене и децу пут централне Србије а да они остану на Косову и пруже отпор, наводећи да је такав исход бољи него животарење. 

Вучић им је обећао да ће бити уз њих. Он је истакао колико је важно да се мир одржи и још једном их упозорио на ризик да Приштина искористи оправдан грађански револт Срба да изазове насиље.

Разговори су завршени у петак ујутру око 5.30 часова.

Вучић је синоћ разговарао са изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославм Лајчаком до дубоко у ноћ. Званичних изјава након разговора није било.

Председник Србије током ноћи имао је још један састанак са Србима са Косова.

Очекује се да ће данашњи дан бити политички најврелији у последњих неколико месеци, указује "Блиц".

После синоћњег састанка са Лајчаком, председник Вучић имаће данас (субота) низ састанака са Владом Србије, представницима СПЦ, амбасадорима...

За очекивати је да ће Срби с Косова сачекати исход свих ових састанака, после чега ће се сутра на северу Косова одржати велики протестни скуп.

Ако се ништа не промени политички у односу на тренутно стање, извор "Блица" с Косова каже да би у понедељак могло да уследи напуштање косовских институција, али и оснивање привремених српских алтернатива.

Извор додаје да Срби на Косову не желе хаос и безвлашће. 

Остаје да се види каква ће бити реакција приштинских власти на овај вид српског самоорганизовања и грађанске непослушности.

image
VV inauguration
banner