Србија и Балкан

Аналитичар: Просрпски блок у Црној Гори није и проруски

Извесно је да "За будућност Црне Горе" неће добити онолико места колико им по резултатима припада, и то углавном због лобирања страног фактора, оцењује Лука Радоњић
Аналитичар: Просрпски блок у Црној Гори није и проруски© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Према црногорским медијима, коалиција "За будућност Црне Горе" на чијем челу су Милан Кнежевић и Андрија Мандић, највероватније ће прихватити понуду покрета "Европа сад" да у новој влади имају три министарства (просвете, пољопривреде и туризма) и потпредседничко место.

Лука Радоњић, политички аналитичар из Црне Горе за "Блиц" оцењује да просрпски блок у Црној Гори није и проруски и да "Европа сад" жели ширу подршку у парламенту како би могла да реформише правосудни систем. 

Према последњим информацијама коалиција "За будућност Црне Горе" би у новој влади могла да има исто места као Бошњачка странка. "Вијести" тврде да Бошњачкој странци "сигурно" припадају министарство саобраћаја и ресор рада и социјалног старања, док преостала два места тек треба да се дефинишу.

Када је реч о коалицији "За будућност Црне Горе" спомиње се да би поред четири позиције у влади требало да добије 40 одсто места у управним одборима предузећа и дипломатским представништвима која ће се политички бирати.

А све то би требало да укомпонује мандатар Милојко Спајић из покрета "Европа сад" који је добио највише гласова на парламентарним изборима у јуну.

Радоњић истиче да се повећавају шансе за улазак Срба у нову владу.

"Европа сад" је изашла са јасним ставом да западни блок земаља не прети санкцијама и блокадама у случају уласка коалиције "За будућност Црне Горе" у владу. Поучени искуством претходне две владе, а обе нису имале јако упориште у парламенту, "Европа сад" жели владу са што већом подршком у скупштини. Очекују да би таква влада остварила одређену дуготрајност, наводи Радоњић.

Како додаје, ту је и питање реформи у правосуђу, за које је потребна значајно већа подршка од просте већине у парламенту.

"То значи да је блоку странака које окупља 'Европа сад' неопходна подршка коалиције српских странака, јер би у супротном зависили од ДПС-а, а то би значило да ДПС контролише процес реформи оног система који је ДПС успоставио. Зато највећи део покрета 'Европа сад' жели договор са коалицијом 'За будућност Црне Горе', навео је.

Саговорник "Блица" додаје да "није извесно да ће коалиција "За будућност Црне Горе" добити онолико места колико им по резултатима припада.

"И то углавном због лобирања страног фактора, али не свих земаља Запада, јер постоје индиције да један део жели да оствари сарадњу са Србима. Важно је нагласити да просрпски блок у Црној Гори није проруски, како медији блиски ДПС инсинуирају", истиче Радоњић.

Он подсећа да је у Црној Гори пракса да место председника скупштине припадне другопласираном у победничкој већини.

"Тако је било за време ДПС власти па је председник парламента долази из редова СДП или СД, а тако је и на капиталном нивоу скоро свуда. На пример, у главном граду градоначелница је из 'Европе сад', а председница Скупштине главног града из ЗБЦГ. Функција председника скупштине Црне Горе је тачка спорења, јер Демократе Алексе Бечића, користећи однос одређених структура Запада према ЗБЦГ желе да ово место узму за себе под изговором да су они изричито пронато оријентисани. То би значило да највише функције покривају само Црногорци", анализира Радоњић. 

Како наставља, важан разлог због којег "Европа сад" жели владу са широком подршком јесте и чињеница да би изостанак у процесу одлучивања, представљао тежак ударац за грађански концепт државе, наводи Радоњић. 

Иначе, у "Европи сад" има политичара који се изјашњавају као Срби, па се многи питају да ли је довољно да се они нађу у новој влади и да тако Срби буду представљени у овој институцији.

"Нова српска демократија је једина национална странка Срба, а уз то водећа у блоку ЗБЦГ. Зато се сматра да без њеног уласка, влада не би добила легитимитет односно подршку од српског народа у Црној Гори. То је важно и због предстојећег пописа становништва које се одржава у новембру, закључује Радоњић. 

image