Србија и Балкан

Лепосавић: Протест подршке ухапшеном Небојши Виријевићу

Протест је усмерен и против покушаја нелегалног уласка нових радника у општинску граду
Лепосавић: Протест подршке ухапшеном Небојши Виријевићу© AP Photo/Marjan Vucetic, File

Испред зграде општине Лепосавић одржан је протест подршке недавно ухапшеном Небојши Виријевићу, на коме су се окупили запослени у предшколској установи "Весело детињство" из Лешка, његова породица и велики број грађана, пише "Косово онлајн".

Како је наведено, протест је усмерен и против покушаја нелегалног уласка нових радника у општинску граду, због чега је и Виријевић и ухапшен, након једног од ранијих протеста.

Колеге и чланови породице су носили транспаренте са натписима "Вратите нам слободу, да деца живе у миру", "Слобода за Небојшу", "Зашто баш Небојша?".

Окупљени су у знак протеста окачили на своје груди нацртане мете, а чуле су се и пиштаљке. Након тога присутни су своја уста прелепили траком. На тај начин су, како кажу, хтели да искажу негодовање због ускраћивања права говора, слободе, али и да пошаљу поруку да свако од њих сутра може бити мета за хапшење.

Син ухапшеног Небојше, Милош Виријевић рекао је да је његов отац само желео да укаже каква репресија се врши над српским становништвом и да је све политички монтиран процес јер како је истакао "нико није крив, док се не утврди да је Србин".

"Данас смо овде како би изразили протест, због мог оца Небојше који невин лежи у затвору, а који је приведен пре седам дана. Он је сваког дана био овде у протекла три месеца. Дошао је као и свакога дана, како би изразио незадовољство због напете ситуације и репресије над српским становништвом, да подржи своје колеге које су такође подржавале и њега. На жалост десило се да је пријављен од стране припадника српске националности на вербалној основи, за шта је са правног аспекта немогуће да му буде одређен притвор, али нажалост, тако је како јесте.", рекао је Милош Виријевић .

Он је додао да их је адвокат обавестио да је ухапшени Виријевић добро, да га је породица посетила у понедељак у Митровици и да ће моћи да га по посећују једном недељно.

Директор Предшколске установе "Весело детињство" Оља Јаснић истакла је током скупа да ће грађани, што је већи притисак на њих, још јаче бити уједињени и истрајни.

"Овде смо окупили данас да искажемо незадовољство поводом хапшења нашег колеге Небојше Виријевића. Сви смо ми свесни да је његово хапшење политички мотивисано, да се заплаши овај народ који овде мирно протестује већ 90 дана, због узурпација наше зграде општине која је потребна целокупном становништву Лепосавића и свим институцијама које постоје у овој нашој општини. Ми смо ту свакога дана и бићемо и даље све док господа која су нам узурпирала општину, исту не напусте. Можемо да им поручимо да много греше, да смо због овога што раде ми још више уједињени и истрајаћемо у борби за основна људска прва која гарантује Конвенција Уједињених нација за све људе на овој планети, без обзира на веру и нацију", поручила је Јаснић.

Виријевић је ухапшен 18. августа, два дана након што је са својим суграђанима протестовао због покушаја заменика министра за заједнице и повратак Радојице Радомировића, коме је наводно претио, да уђе у општинску зграду.

Дан након што је ухапшен Основни суд у Приштини одредио му је притвор до 30 дана.

image