Србија и Балкан

Граовац: Наоружавање тзв. Косова средство за "дисциплиновање" Београда

НАТО шаље јасну поруку Београду да је његов стратешки циљ заокруживање целог региона под његовом заставом и да ће Србија, док год не буде стала под тај барјак, бити третирана као потенцијална претња, истиче аналитичар Центра за друштвену стабилност
Граовац: Наоружавање тзв. Косова средство за "дисциплиновање" Београдаwww.globallookpress.com © Gregor Mayer

Сједињене Државе, Турска, Велика Британија и Немачка озбиљним наоружавањем Приштине користе косметске Албанце као средство НАТО-а за дисциплиновање Београда, док настајање косовске војске указује на потенцијалну нестабилност у региону, сматра аналитичар Центра за друштвену стабилност Срђан Граовац.

Такође, како каже, када се говори о наоружавању косметских Албанаца, односно о опремању тзв. војске Косова, морамо да се фокусирамо на политичке интересе држава које учествују у том нелегалном процесу. Већ чињеница да Космет по међународном праву не може да формира војску говори о очигледним међународном правном насиљу.

"Земље Колективног запада, на првом месту САД и Велика Британија, наоружавањем Приштине врше додатни притисак на Београд. Уколико знамо да су све земље око јужне српске покрајине чланице НАТО-а, као и да су НАТО снаге стациониране на Космету, онда је јасно против кога би евентуално то оружје требало да буде усмерено. На овај начин НАТО шаље јасну поруку Београду да је његов стратешки циљ заокруживање целог региона под његовом заставом и да ће Србија, док год не буде стала под тај барјак, бити третирана као потенцијална претња, док ће косметски Албанци бити средство НАТО-а за дисциплиновање Београда", истакао је Граовац за "Политику".

Додао је да у томе не треба занемарити позицију Турске која игра можда најзначајнију улогу у процесу наоружавања косметских Албанаца. Имајући у виду вредност и количину испорученог оружја Приштини, јасно је да Анкара и те како рачуна на партнерство с албанским фактором на Балкану.

"Није тајна да Турска води неосманистичку политику и да има јасну намеру да Балкан укључи у своју зону доминантног утицаја. Муслимански фактор, било да се ради о Бошњацима или Албанцима, представља кључни ослонац те турске експанзије", истакао је Граовац и додао да овакав развој ситуације неминовно цео регион води ка сукобима и нестабилности.

Потенцијалну нестабилност помиње и војни коментатор Владе Радуловић, који каже да се у основи ради о процесу трансформације КБС у косовску војску, односно да је у току друга фаза тог процеса – конкретне набавке оружја уз школовање и обучавање официрског и подофицирског кадра.

"Да ли би они у потенцијалном сукобу могли да представљају проблем, сигурно да би могли, иако по Резолуцији 1244 не би смели да имају војску. Албански фактор на Балкану би могао да представља проблем до те мере да се у неким круговима говори о потенцијалном 'трећем балканском рату', где би се земље региона удружиле против албанског фактора", сматра Радуловић.

Председник Скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да Србија мора да упали црвену лампицу због интензивног опремања будуће војске тзв. Косова иза којег стоји Запад, као и то да пројекат 'Велике Албаније' не може да буде реализован без подршке западних земаља које не чине ништа да га предупреде.

"Запад покушава да политички маргинализује и обесмисли идеју 'Велике Албаније', али зато пружа пуну подршку стварању једне такве формације. Погледајте шта се дешава на КиМ, где Курти уз подршку са Запада врши комплетну милитаризацију албанског друштва. То и јесу припреме за озбиљнији сукоб и милитаризацију, јер праве мобилне тимове у којима ће бити цивилни и војни стручњаци који ће ићи по Космету и обучавати младе људе и подизати свест да бране 'земљу' (Косово) и да постану део КБС", закључио је Дрецун за „Политику“.

image