Србија и Балкан

Додик: Граница постоји – и у разграничењу, и у стрпљењу

У Гравицама страдало више Срба него Бошњака у Сребреници, рекао је председник Републике Српске
Додик: Граница постоји – и у разграничењу, и у стрпљењу© Предсједник РС

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је на обележавању 82 године од злочина над Србима у Гаравицама код Бихаћа да је 15.000 Срба побијено јер су били православне вере, да су их убијале њихове комшије, муслимани и Хрвати, те поручио да је највећа освета - сећање и постојање Републике Српске.

"Касније су ти исти постали важни представници у бившој држави. Због тога је и запуштено и оскрнављено спомен-обиљежје", рекао је Додик.

Он је у обраћању нагласио да је у Гаравицама страдало више Срба него Бошњака у Сребреници, али да и то није довољно да овај дан прође без провокације.

"Данас су овде поједини, који све снимају и шаљу на портале, да би се могли иживљавати. Данас у овом месту Срба нема, и то довољно говори о намерама према Србима - истакао је Додик.

Указао је да у Гаравицама нема представника међународне заједнице, али ни представника локалних власти да искажу поштовање према жртвама.

"Покушавамо да добијемо сагласност да нешто изградимо овде, али не можемо. Остаћемо посвећени овом месту и покушаћемо са нашом Црквом изградити спомен-капелу са именима свих жртава", нагласио је Додик.

Истакао је да се о овом злочину није знало и није се учило у бившој држави.

"Тако је и у Броду на Дрини. И данас има оних који мисле да је то тако требало. Нећемо више дозволити ударац на нашу земљу и наша права", рекао је Додик.

Он је поновио да граница у БиХ постоји и да су јасне надлежности.

"Боли ме као припадника српског народа што овде нема достојанственог обележја за страдале Србе. Муслимани и Хрвати достојанствено обележавају страдања. Увек ће тако бити, а ми ћемо у Федерацији како можемо", поручио је Додик.

Претходно је у Гаравицама код споменика убијеним Србима служен парастос те положени венци.

Почетком Другог светског рата 1941. године усташе су у месту Гаравице, једном од највећих стратишта српског народа у Независној Држави Хрватској , побиле 12.000 српских цивила, а међу жртвама је био и велики број деце.

image