Србија и Балкан

Село код Бујановца има план против беле куге: Нежењама нуде 100.000 ако "стану на луди камен"

Девојкама из села Лопардинце које се одлуче да се удају и доведу свог мужа да живи у селу обећавају 200.000 динара. Средства су обезбеђена из фонда у који се новац слива на основу самодоприноса Месне заједнице
Село код Бујановца има план против беле куге: Нежењама нуде 100.000 ако "стану на луди камен"www.globallookpress.com © Silas Stein

Село Лопардинце на југу Србије, у општини Бујановац, нуди нежењама 100.000 динара ако "стану на луди камен", и додатно даје новац и за свако рођено дете. Такође, уколико нека девојка из овог села одлучи да се уда и доведе свог мужа да живи са њом у селу, добиће 200.000 динара, потврдио је за портал Нова.рс председник Месне заједнице Лопардинце Горан Костић.

Како Костић објашњава, ради се о коришћењу фонда у који се новац слива на основу самодоприноса Месне заједнице, односно добровољних прилога, "ко колико има".

Одлуку су донели недавно на састанку Савета Месне заједнице Лопардинце, када је девет чланова једногласно подржало идеју.

Претходно су имали више акција, бирали су најбољег домаћина, пољопривредника, најбољу башту и делили награде у још много других категорија. 

Ова нова акција је због чињенице да се, како каже, село у последњих 40 година "преполовило", те покушавају да задрже људе. Спроводиће је у сарадњи са Црквеним одбором, односно Епархијом врањском, а подршку даје и Министарство за бригу о селу.

"Ове године имамо само три ђака уписана у први разред. По последњем попису овде живи свега 707 становника. Зато смо једногласно одлучили да свако ко се ожени из села 100.000 динара добија, онда за прво дете 50.000, за друго 100.000, за треће 150.000 динара и тај износ такође за свако наредно дете. Ако се девојка уда из села и доведе још једног становника, добија 200.000 динара", каже Костић.

Прва свадба већ је заказана за 21. октобар, очекује се да дођу и националне телевизије, а младенци Милан и Николија ће тада званично добити обећаних 100.000 динара. Већ му се јављају неки млађи мушкарци са коментарима да би одмах да се ожене, а процењује да у око 200 домова у овом селу, живи више од 50 нежења.

Ово село познато је и по томе што је пре неколико месеци председника Србије Александра Вучића прогласило почасним становником, а Вучићу је плакета додељена 11. марта ове године, када је посетио Бујановац.

image