Свет

Истраживање: Однос наталитета и морталитета у Француској најмањи од Другог светског рата

Током првих шест месеци 2023. године, у Француској је рођено 314.400 беба, што је скоро једнако броју умрлих који је у истом периоду износио 313.000
Истраживање: Однос наталитета и морталитета у Француској најмањи од Другог светског ратаGetty © Veronique de Viguerie/Getty Images

Број новорођених беба постао је скоро једнак броју умрлих у Француској током прве половине 2023. године, што представља најнижи ниво наталитета од Другог светског рата, упозоравају француски стручњаци.

У Француској је током првих шест месеци текуће године рођено 314.400 беба, што значи да је рођено 23.600, односно око седам одсто беба мање него у истом периоду 2022. године, наводи се у извештају Националног института за статистику и економске студије (ИНСЕЕ).

Поврх тога, број умрлих у истом периоду износио је 313.000, што је скоро једнако броју рођених. Француски лист "Монд" пише да је најскорији однос наталитета и морталитета у земљи најмањи од краја Другог светског рата.

Демограф са француске Високе школе друштвених наука Евре Ле Брас напомиње за "Монд" да је стопа наталитета у земљи у сталном опадању од 2021. године, истакавши да је број деце по мајци пао са 2,1, колико је износио током протекле деценије, на 1,8 у 2022. години.

Ако би се пад од седам одсто забележен у првој половини 2023. наставио, стопа наталитета би могла пасти на 1,68 деце по мајци, што би био најнижи ниво од средине деведесетих година.

Демограф са Националног института за демографске студије (ИНЕД) Жил Пизон је приписао овај тренд чињеници да жене одлажу рађање деце, али и да се све мање одлучују на тај корак.

"Већ неколико година жене касније улазе у породилиште", рекао је он, напоменувши да је просечна старост мајке прворођеног детета порасла са 24 године, колико је била 1974. године, на 31 годину у протеклој години.

Како каже, раније би оштар пад броја жена које рађају прво дете у двадесетим годинама био компензован тиме што би оне имале децу у тридесетим, али додаје да "ово више није случај."

Француска посланица и чланица Националног савеза Патриција Шанон-Клевер је окривила владу у Паризу за демографски тренд у земљи, устврдивши да млади парови "немају вере у будућност", те да се "данас, уз Макрона, читави делови друштва урушавају."

image