Србија и Балкан

Нова Влада Црне Горе ни на видику: За пропаст преговора Покрет Европа сад криви Милана Кнежевића

Покрет Европа сад има списак оних које не жели у новој влади, то су ГП УРА, ДПС, али и коалиција "За будућност Црне Горе"
Нова Влада Црне Горе ни на видику: За пропаст преговора Покрет Европа сад криви Милана Кнежевића© R.R./ATAImages

Није направљен финални договор око формирања владе, али владе ће бити, казао је функционер Покрета Европа сад (ПЕС) Андреј Миловић.

Он је у интервјуу за РТЦГ говорио о томе колико посланика ће подржати владу коју лидер ПЕС-а Милојко Спајић покушава да састави.

"Начелно, та бројка се рачуна негде на 44. Али не зна се прецизно, видећемо још, све зависно од договора међу коалиционим партнерима. За формирање је потребно 41, и битно је само формирати владу и кренути из овог институционалног хаоса", навео је Миловић.

Како каже, након преговора са коалицијом "За будућност Црне Горе" (ЗБЦГ) истакли су да ни они, уз УРУ и Демократску партију социјалиста нису партнери.

Коментаришући то што су две посланице ПЕС-а на Главном одбору гласале другачије у односу на остале, односно нису прихватиле Спајићев предлог о новој влади, не значи да неће подржати владу.

"Спајић је њима указао велико поверење и очекујемо да ће стати иза своје партије и својих људи", казао је Миловић.

Додао је да би он лично, ако се не би усагласио са ставом и одлуком партије поднео оставку.

"Очекујемо да сви посланици Покрета Европа сад подрже политику ПЕС-а", нагласио је Андреј Миловић.

Поновио је да се нада да ће се две посланице водити интересима "своје куће".

"Није свака инклузивност добра. Ови преговори теку врло инклузивно јер имамо око 10 субјеката који ће бити у тој влади", казао је Миловић.

Додаје да је принцип инклузивности који је предложио председник Јаков Милатовић у Подгорици донео Владислава Дајковића, Драгана Копривицу и остале на позицијама, рекао је Миловић.

"Не бих рекао да су кадрови Бошњачке странке нешто лошији од ових које сам побројао. Имали су прилике и сви ти који критикују БС да се покажу са својим кадровима, па смо видели какве су кадрове предлагали", казао је Миловић.

"Милан Кнежевић је главни кривац зато што није постигнут договор са ЗБЦГ", тврди Миловић.

У одговору на питање да ли су преговори са ЗБЦГ били симулација, с обзиром на то да су западне амбасаде саопштавале да их не виде као партнере, Миловић тврди да није било симулирања преговора и да су размишљали да уведу у владу и мањине и ЗБЦГ.

"Да на тај начин направимо политичко помирење и кренемо ка Бриселу. Али онда сте имали понашање из ЗБЦГ, пре свега Милана Кнежевића који је исмејавао наше предлоге. Ми смо истрајавали да дамо понуду која је врло квалитетна три министарства, три потпредседничка места, потпредседника владе и Скупштине, и 40 одсто места по дубини, али њима ништа није довољно", казао је Миловић.

Како каже, лидер Нове Српске демократије Андрија Мандић је желео да постигне договор, а лидер Демократске народне партије Кнежевић је то саботирао.

"И Милан Кнежевић је лични кривац по репрекусије за њихову партију које ће бити такве какве ће бити", казао је Миловић.

Он је додао да би, и да је постигнут договор са коалицијом ЗБЦГ, део њихових кадрова морао да напусти јавне функције.

"Јер се не могу компаније државне водити на начин на који су их они водили", навео је Миловић.

image