Србија и Балкан

Изложба "Толстој и Србија" од сутра у Београду

Државни музеј Лава Толстоја у Москви представља изложбу "Толстој и Србија" у Руском дому у Београду
Изложба "Толстој и Србија" од сутра у Београду© Телеграм канал - Руски дом у Београду

Изложба посвећена 90. годишњици од оснивања Руског дома у Београду и 195. годишњици од рођења Лава Толстоја биће свечано отворена сутра, 7. септембра 2023. године у 18 часова у Руском дому.

Изложба је настала из жеље да се јавност упозна са материјалима који говоре о везама писца са Србијом.

Једна од тема изложбе биће роман "Ана Карењина" и одраз српског питања у овом делу. Постоји мишљење да је Николај Рајевски, који је погинуо 20. августа 1876. године код српског места Адровац, парадигма главног јунака романа Алексеја Вронског. Да ли je у овим тврдњама има и истине? Одговор на то питање понудиће изложба.

Повеља којом се Лав Толстој именује за почасног члана Српске краљевске академије један је од експоната вредан посебне пажње.

Народна библиотека Србије обезбедила је за изложбу годишњак Српске краљевске академије наука за 1909. годину, где је назначено да је Лав Толстој изабран за почасног члана Српске краљевске академије наука.

Занимљиве експонате обезбедила је др Ирина Антанасијевић, професорка руске књижевности на Универзитету у Београду. У питању су стрипови с почетка 20. века, рађени по мотивима дела Лава Толстоја.

Велико интересовање за пројекат показали су Народно позориште у Београду и Музеј позоришне уметности Србије. За изложбу су уступили плакате и програме, фотографије, рукописе сценарија за представе по мотивима дела Толстоја.

На изложби ће бити представљени и експонати који су део фонда Државног музеја Лава Толстоја: фотографије, рукописи, графике, видео хронике, књиге и аудио снимак Толстојевог гласа.

Државни музеј Лава Толстоја изражава велику захвалност Руском дому у Београду на помоћи у организацији и одржавању изложбе, Народном позоришту у Београду на спремности да се одмах укључи у заједнички рад, Народној библиотеци Србије на уступљеним књигама и Музеју позоришне уметности Србије на повереним материјалима.

Изложба ће бити отворена за посетиоце до 7. октобра 2023. године. Улаз је слободан.

image
VV inauguration
banner