Србија и Балкан

Тужилаштво БиХ проверава пријаву против Зорана Милановића због изјава о Сребреници

Пријаву против хрватског председника, крајем прошле године, поднела је партија Социјалдемократе БиХ коју заступа председник Енвер Биједић
Тужилаштво БиХ проверава пријаву против Зорана Милановића због изјава о Сребренициwww.globallookpress.com © imago-images

Тужилаштво Босне и Херцеговине саопштило је да је предмет против председника Хрватске Зорана Милановића, "у раду" и да не могу дати више информација.

 Кривична пријава против Милановића поднета је крајем прошле године због његових изјава у којима је негирао да су снаге Војске Републике Српске починиле геноцид у Сребреници у јулу 1995. године.

"Пријаву је Тужилаштву БиХ 13. децембра 2021. године поднела партија Социјалдемократе БиХ коју заступа председник Енвер Биједић", изјавили су за Радио "Слободна Европа" из Тужилаштва Босне и Херцеговине.

Председник Хрватске је 2. децембра 2021. у изјави за медије изјавио да постоје "различите врсте геноцида" и тиме изазвао негативне реакције бошњачких политичара.

"Постоји геноцид над јеврејским народом, постоји геноцид о Руанди, постоји геноцид у Сребреници, односно, један догађај је дефинисан као геноцид, а геноцид има врло широк распон. Постоји геноцид и у Другом светском рату, постоји и Јасеновац. Дакле, није све исто као што ни свака жртва није иста. Та прича свака жртва је иста, о томе нема ни говора", рекао је Милановић.

Сличне изјаве давао је и касније, а Министарство спољних послова БиХ упутило је 14. септембра 2022. протестну ноту Хрватској због изјава Зорана Милановића.

Хрватски амбасадор у БиХ Иван Саболић одбио је да прими ту ноту, а из кабинета хрватског председника су поручили да су у питању"лажи које не требају и не желе да коментаришу". 
Бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, раније је донео одлуку наметне допуну Кривичног закона Босне и Херцеговине, која забрањује и кажњава негирање геноцида.

"Казном затвора од шест месеци до пет година казниће се свако ко јавно одобри, порекне, грубо умањи или покуша да оправда злочин геноцида, злочин против човечности или ратни злочин који је утврђен судском одлуком", наводи се, између осталог у изменама.

Из Тужилаштва БиХ, навели су да се, након увођења измена закона, говор мржње и негирање злочина у медијима "значајно смањио".

"Након увођења измена закона у јулу прошле године, Тужилаштво БиХ примило је више од 40 пријава. Најчешће су пријаве подносили грађани једни против других због објава на друштвеним мрежама", наведено је из Тужилаштва за ратне злочине.

Миланко Кајганић је именован 20. октобра за главног тужиоца Босне и Херцеговине у изјави новинарима образложио је да у БиХ још није подигнута ниједна оптужница за негирање геноцида.

image
VV inauguration
banner