Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Кога НЕД финансира у Србији док (наводно) припрема револуцију у Индонезији

Национална задужбина за демократију (НЕД) у име америчке владе већ деценијама под изговором промоције демократије
РТ Балкан анализа: Кога НЕД финансира у Србији док (наводно) припрема револуцију у ИндонезијиGetty © Brendan Hoffman / Stringer

После извештаја да Национална задужбина за демократију (НЕД) поставља темеље за обојену револуцију у Индонезији, наметнуло се и питање колико уплива ова организација има и у дешавања у Србији и Југоисточној Европи.

Претрага официјелног сајта, на коме се ова задужбина представља као непрофитна фондација посвећена напретку и јачању демократских институција у читавом свету, показала је да је од 2016. до 2021. организацијама и НВО сектору у Србији, НЕД дао пет милиона долара за различите пројекте (прецизније, 5.077.934 долара).

Подаци за 2021. годину (најсвежији који постоје) показују да је, примера ради, Балканској истраживачкој мрежа Србије (БИРН) дато 85.000 долара за "промовисање институционалне одговорности".

Мрежа за истраживање криминала и корупције (КРИК) добила је од ове организације 80.000 долара за "подизање свести о државној корупцији и организованом криминалу".

Хелсиншки одбор за људска права у Србији је од НЕД-а 2021. добио 59.000 долара за "неговање културе сећања и одговорности", док је Институт за урбане политике, односно такозвано "Министарство простора" за "промовисање транспарентности и одговорности локалне самоуправе" добило 54.000 долара средстава.

За промовисање професионалног извештавања, 110.000 долара добила је Новосадска новинарска школа, док је недељник "Време" добио 40.000 долара за "подстицање јавне дебате о демократији уочи избора". Славко Ћурувија фондација добила је грант од 133.000 долара за "промовисање професионалног дигиталног новинарства".

"Пешчаник" је за "подстицање критичког мишљења и отворене дебате" од Националне задужбине за демократију 2021. добио 100.000 долара, док је Међународни републикански институт (ИРИ), за "решавање етнонационалистичких, екстремистичких претњи крајње деснице и злонамерног страног утицаја" у Југоисточној Европи добио чак 600.000 долара.

Српско народно вијеће је за "промовисање мањинских питања преко онлајн медија" у Хрватској и Босни и Херцеговини од НЕД-а добило 130.599 долара.

Иницијатива младих за људска права је 2021. године добила 88.000 долара за "промовисање омладинског активизма и солидарности међу младима".

Сваке године НЕД даје више од 2.000 грантова за подршку пројектима невладиних група у иностранству које раде за демократске циљеве у више од 100 земаља, поручују из Задужбине која се од самог оснивања 1983. године ослања на константну финансијску подршку Беле куће и америчког Конгреса и добија наређења од америчке владе.

"Њујорк тајмс" је, иначе, још 1. јуна 1986. године писао да програм НЕД-а личи на помоћ коју је давала Централна обавештајна агенција (ЦИА) 1950-их, 60-их и 70-их година да би ојачала проамеричке политичке групе.

Председавајући НДА Карл Гершман признао је, писао је тада "Њујорк тајмс", да Задужбина преко Стејт департмента контактира са ЦИА-ом у вези с расподелом грантова.

Штавише, указао је "Њујорк тајмс" у поменутом тексту, један од председавајућих НЕД-а био је Џон Ричардсон, који је 1960-их био председник Радија Слободна Европа, који је финансирала ЦИА. Био је помоћник државног секретара за образовање и културу 1970-их и радио је са непрофитним агенцијама као што је "Фридом хаус".

Најзад, у интервјуу "Вашингтон посту" 22. септембра 1991. Ален Вајнстајн, бивши вршилац дужности председника НЕД-а и један од аутора студије која је довела до њеног стварања, признао је отворено: "Много тога што данас радимо, ЦИА је радила у тајности пре 25 година."

image