Србија и Балкан

Градоначелник Штрпца: Курти притисцима скреће пажњу, циљ је да до повратка Срба на КиМ никад не дође

Није реч само о физичким нападима на Србе и паљењу кућа повратника већ да су ту и хапшења, како виђенијих Срба који живе на Косову, тако и оних који желе да се врате, оцењује Јевтић
Градоначелник Штрпца: Курти притисцима скреће пажњу, циљ је да до повратка Срба на КиМ никад не дође© Milos Tesic/ATAImages

Oд како је премијер Аљбин Курти на власти о повратку Срба на КиМ више нико и не говори, а они који тамо живе скоро сваког дана се суочавају са притисцима, новим хапшењима и нападима на имовину, каже градоначелник Штрпца и бивши министар за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић.

Поводом недавног паљења куће повратничке породице Јаначковић и напада на српског младића из Грачанице, којег су претукла тројица Албанаца, Јевтић указује да косовски премијер притиске на Србе у последње време појачава како би скренуо пажњу са кључних питања, а то су наставак дијалога и формирање Заједнице српских општина, преноси "Косово онлајн".

"Инциденти су само наставак константног притиска на српски народ који живи на КиМ, посебно на оне који желе да се врате или су се вратили. С друге стране, у политичком смислу, такве акције имају за циљ управо скретање пажње са оних тема које су важне у наставку дијалога, ако се жели он буде успешан, а то је формирање ЗСО. Дакле, то је превасходни циљ Куртија и актуелног режима у Приштини када је реч о оваквим инцидентима", рекао је Јевтић.

Он додаје да није реч само о физичким нападима на Србе и паљењу кућа повратника већ да су ту и хапшења, како виђенијих Срба који живе на Косову, тако и оних који желе да се врате и да регулишу питање имовине која им је узурпирана и указује да је све то део дугорочног плана Приштине да до повратка Срба на Косово никада не дође.

"Све је то концепт, 'рецепт' који се примењује већ дуго, а посебно је радикализован од како је Курти дошао на власт", истакао је Јевтић.

Коментаришући изјаву председника Србије Александар Вучића да је од тада било више од 400 напада на Србе, њихову имовину и светиње, градоначелник Штрпца наглашава да је управо то права слика актуелног режима у Приштини.

"Курти тврди да је Косово најдемократскија земља у региону, да тамо у смислу демократије, када њега слушате, 'цветају руже' и све је идеално. Али реалност на терену јесте управо оно на шта указују различити подаци. Реалност су константни напади на Србе, пораст криминала од када је Курти на власти, корупционашке афере у којима су главни актери припадници актуелног режима у Приштини", навео је Јевтић.

У овом тренутку, када је реч о ситуацији на Косову, истиче Јевтић, оно што се дешава је све само не демократија и тешко је, тврди, очекивати да ће сутра бити боље, напротив, из дана у дан је све горе, а положај српског народа све тежи и тежи, било да живи јужно или северно од Ибра.

Јевтић поручује да са позиције Срба и Србије дијалог нема алтернативу.

"Наш интерес је мир и да се сви проблеми решавају кроз дијалог, јер је то наша шанса да проблеме који нам стоје на путу опстанка заиста решимо на другачији начин од онога што тренутно имамо за ситуацију", рекао је Јевтић.

На питање да ли се српски народ може поуздати у међународну заједницу да ће успети да утиче на Приштину, с обзиром да до сада или није реаговала или је та рекација била "млака" на све инциденте, паљења кућа и хапшења Срба током последњих месеци, Јевтић није оптимиста да ће се позиције и политича приштинских власти битније променити.

Изразио је уверење, на шта је, како каже, и раније указивао, да "Курти неће формирати ЗСО, већ ће, напротив, урадити све да до тога не дође".

"Када говоримо о међународној заједници, нажалост, Брисел се до сада показао као слаб у смислу гаранција да ће оно што је договорено бити и спроведено. Ако ЗСО, као најважнија тачка Бриселског споразума који је потписан пре десет година, још није спроведена, онда се не могу очекивати ни неки други резултати дијалога", нагласио је Јевтић.

Истакао је и да када год предстоји нова рунда дијалога, "на терену имамо све више више проблема, инцидената, напада, више полицијских акција под разним изговорима и хапшења Срба".

Сматра да међународна заједница треба да направи први корак који треба да буде у контексту, не само декларативног упозорења или критике према Приштини, већ конкретне мере која ће допринети да они који не спроводе оно што је договорено буду санкционисани.

"Уколико се то не догоди, ми ћемо и даље имати исту ситуацију, и месецима, и годинама говорити са исте позиције као што говоримо данас", закључио је Јевтић.

На питање колико се људи вратило на Косово и Метохију од како је Аљбин Курти премијер, Јевтић каже да о повратку данас више нико и не говори.

"Од када је Курти на чело Министарства за заједнице и повратак довео свог 'послушника', о повратку више нико и не говори. Ухапсили су Зарића, човека који је био упоран да се врати у Љубожду, а јесте ли чули да је из Министарства неко нешто рекао? То се пре никада није догодило, када је то Министарство водио неко из Српске листе. И то вам говори да је питање повратка онога тренутка када је Ненад Рашић дошао на чело тог Министарства маргинализовано и онда повратка и нема", рекао је Јевтић.

Према његовим речима, то Министарство се ранијих година бавило опстанком и важним питањима за Србе, а сада, наглашава, тога више нема.

"Сада се то Министарство бави оним што је агенда Аљбина Куртија, а то је да Срба на КиМ буде све мање и мање", закључио је Јевтић.

image