Србија и Балкан

Боцан-Харченко: Нема решавања косовског питања без СБ УН

Западу је потребна имитација решења, јер ма шта се говорило, увек избија један циљ који постоји од краја 90-тих – независност Косова и признање те независности од стране Београда, путем преговора или не, поручио је руски амбасадор у Београду за Спутњик
Боцан-Харченко: Нема решавања косовског питања без СБ УН© РТ Балкан

"Проблем КиМ може бити решен и то ће се догодити - не сутра, већ за неко време али уз враћање питања у оквире Резолуције 1244 и узимање пре свега у обзир интереса Београда. Наш министар је о томе говорио и шире, и биће то у новим геополитичким условима", поручио је амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко у интервјуу за Спутњик.

Боцан-Харченко сматра да добро познаје Србију и њене грађане и указује на ситуацију да у нашој земљи не делује русофобна западна пропаганда, и да, како каже, није осетио никакву разлику у односу Срба пре и после 24. фебруара 2022. године.

Говорећи о догађајима последње две деценије у Србији и приликом распада Југославије, амбасадор је рекао да је Србија је прошла кроз читав низ веома тешких етапа и свака је била тешка са својим специфичностима.

"Узмите период пре распада Југославије, па период самог распада, низ ратова у региону, Хрватска, Босна, онда Косово, и мислим да, заправо, из тог периода тешкоћа Србија вероватно није ни излазила. Јер после 1999. ситуација није истински решена нити су се узимали у обзир интереси Београда. Касније је Запад настављао другим средствима, најразличитијим, и политичким и спољнополитичким полугама, користећи унутарполитичку ситуацију не би ли се, како код нас кажу, Београд дотукао и натерао да се потчини оним интересима на Косову којима је Запад тежио и пре деведесетих, а можда и раније и који су довели и до распада Југославије и свих трагедија укључујући ону на Косову. Овај период је изузетно тежак али Срби имају чиме да се поносе зато што чувају принципијелни став и Београд се држи, што се тиче и Косова и односа, веза и сарадње с Русијом. Најубедљивији и најупечатљивији пример је одлучно неприхватање антируских мера", оценио је Боцан-Харченко.

Упитан да коментарише опхођење америчког амбасадора у Србији Кристофера Хила када је твитом "кад се национална гарда Охаја врати у Београд доживљава пријатан дочек" гурнуо прст у око Србији, руски амбасадор је рекао да је за руску дипломатију то потпуно неприхватљиво, ужасно, али, како је рекао, "он сам би требало да коментарише оно што говори и пише".

Руски интереси на Балкану

Коментаришући изјаве дела опозиције да Русији одговара да у Србији влада хаос и неред, Боцан-Харченко је рекао да сада постоје одређени људи који су сада одабрали да им основна активност буде да нападају и критикују Русију и да терцирају Западу.

"Желео бих да скренем пажњу да ни у једној од тих изјава нема доказа. Логично би било да, ако је човек уверен у то што говори, да наведе доказе и каже: да, Русији одговара хаос и изнесе на основу чега то каже. Али тога нема из простог разлога што га не може ни бити. Русији одговара стабилност Србије, макар зато – хајде да будемо рационални - што ми имамо дугорочне планове сарадње. За реализацију тих планова и задатака који су одобрени са највишег нивоа, природно је да је неопходна пре свега стабилност. Друго, што је заиста веома важно: не можемо ми хаос да пожелимо пријатељском, братском народу који у апсолутној већини саосећа и разуме нашу позицију, пре свега у вези са специјалном војном операцијом и кризом у Украјини као и у вези са широким, глобалним међународним питањима. Како му можемо желети ишта осим добра? То је по дефиницији немогуће", поручује амбасадор.

На питање Спутњика о његовим односима са Александром Вучићем, и оптужбе дела јавности да је реч о правдању председника Србије, Боцан-Харченко каже да су те оптужбе наставак неуспешних и јадних покушаја да се баци сенка и да се затрује све што постоји у нормалним односима.

"Председник Србије – и то одлично разумеју и Москви, и руководство Србије оријентишу се на националне интересе Србије и све што се ради управо је засновано на тим интересима и на дугорочним задацима развоја Србије и јачања њене стабилности, као и регионалне, европске стабилности и јачању улоге у међународним пословима. Зато је потпуно незамисливо правдати се за то што спроводиш интересе своје земље, нити тога има. Председник Вучић је више пута високо оцењивао позицију Русије у вези са косовским питањем, доследну, принципијелну позицију Русије као сталног члана Савета безбедности", рекао је амбасадор.

Западни интерес – да се Београд дотуче

Према његовим речима Запад жели, што се тиче Србије, да је у потпуности, 100 одсто уведу у групу западних, антируски настројених држава и сматрају да став Србије ствара пукотину у том антируском фронту.

"Код њих заиста изазива необуздани бес што Србија то ради, а кандидат је за чланство у ЕУ. Навикли су да кандидати за чланство захтеве испуњавају још дисциплинованије и брже од саме ЕУ, настојећи да се истакну, да се 'покажу' и иако још нису пуноправне чланице ЕУ. Има много примера када државе у циљу задовољавања неких ситних захтева Брисела и Вашингтона одбацују у страну и националне и економске интересе, чак и национално достојанство и историјско сећање. Национални интерес Србије је одбрана Косова", констатује руски амбасадор.

Како каже даље, Западу је потребна имитација решења, јер ма шта се говорило, увек избија један циљ који постоји од краја 90-тих – независност Косова и признање те независности од стране Београда, путем преговора или не.

"И сви даљи напори на тзв. нормализацији на Западу су третирани и данас се третирају као пут да се Београд натера, сатера у угао, стави пред неминован избор - да призна Косово. Користе све методе, од неких преговарачких клопки, а у датом случају тешко ми је да замислим да председник Вучић може да упадне у такву клопку. Он је веома искусан политичар, има огромно искуство у преговорима и генерално животно. Успева да не подлегне тим искушењима, провокацијама на политичком плану, преговарачком", оценио је амбасадор.

Како је рекао председник Вучић ће ускоро говорити у Уједињеним нацијама, и поновип да нема става Русије и Кине у Савету безбедности они би давно, још 2006, 2007. године, покушали да реше питање гласањем на бази Ахтисаријевог плана и да затворе ту тему.

"При томе сви схватају да није могуће доћи до неког решења без коначне сагласности СБ УН. Јер они су одгурнули Резолуцију 1244 и у својим практичним активностима је не поштују, али она постоји. Зато је јасно да се у процесу коначног решавања косовског питања, у крајњем исходу, не може заобићи СБ УН. Осим тога, задржавање косовског питања на агенди СБ УН пружа могућност да се то питање стално разматра, да се упозорава на проблеме које постоје, да се светска већина упозна са тим проблемима. Некакво решење проблема ишло би њима у прилог посебно у контексту Украјине, показали би да је по питању Косова то њихов успех и да је проблем решен. У датом случају не може бити никаквог поређења, све што су радили, агресија НАТО, све је то прецртано, што се каже, победнику се не суди. У датом случају постоји консензусом постигнут договор између Београда и Приштине, Београд је са свиме сагласан. Не схватајући да тога неће бити и да не може бити. Неће и не може бити!", закључио је Боцан-Харченко за Спутњик.

image