Србија и Балкан

Одређен притвор пореским инспекторима осумњиченим да су оштетили буџет за око 124,1 милиона динара

Осумњичени су порески инспектори у филијалама Пореске управе Земун и Вождовац
Одређен притвор пореским инспекторима осумњиченим да су оштетили буџет за око 124,1 милиона динара© www.bg.vi.sud.rs

Одређен је притвор за шесторо запослених у Пореској управи осумњичених за извршење више кривичних дела злоупотребе службеног положаја, којима је државни буџет оштећен за око 124,1 милион динара, одлучило је Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег суда у Београду, сазнаје Танјуг.

Након саслушања осумњичених, Више јавно тужилаштво у Београду је предложило судији за претходни поступак да им одреди притвор.

Они су ухапшени у понедељак у оквиру проширења две истраге које се воде пред ВЈТ у Београду против осумњичених за кривична дела пореска превара у вези са порезом на додату вредност (ПДВ), прање новца и удруживање ради вршења кривичних дела, односно јер су њима, искоришћавањем свог службеног положаја, омогућили извршење наведених кривичних дела.

Начелник филијале Земун Александар П. је на јучерашњем саслушању искористио своје законско право да не износи одбрану у овој фази поступка, док је пореска инспекторка у тој филијали Драгана С. изнела своју одбрану.

Александар П. је, како се сумња, својим парафом оверио и одобрио Записник о контроли који је сачинила Д. С. и тиме омогућио незаконит повраћај ПДВ-а једном предузећу.

У односу на њих проширена је истрага која је крајем марта ове године покренута против групе од 25 осумњичених на челу са Славишом П. и још једним осумњиченим који је у бекству, због сумње да су пореским преварама и прањем новца оштетили буџет Републике Србије за више од 246 милиона динара.

Истрага која је у августу покренута против Александра О. и још шест осумњичених да су пореским преварама и прањем новца оштетили буџет Републике Србије за 350 милиона динара, проширена је у односу на друго четворо пореских инспектора.

Осумњичени порески инспектори у филијали Вождовац Љиљана Ш, Дејан С, Александра Б и Татјана В. и Дејан С. изнели су своју одбрану на саслушању у тужилаштву.

Сумња се да су они и још један порески инспектор филијале Вождовац који је јуче лишен слободе, од јануара 2021. до јануара ове године, уношењем лажних података у Записнике о контроли осам предузећа омогућили да се тим предузећима исплати повраћај ПДВ-а.

image