Србија и Балкан

Амбасада САД се правда због Вулина: Нисмо га ми позвали

У писаном одговору на упит Радија Слободна Европа (РСЕ) у Амбасади САД су навели да је реч о отвореном догађају који организује Фондација "Халијард"
Амбасада САД се правда због Вулина: Нисмо га ми позвали© Tanjug/null (STR)

Амбасада Сједињених Америчких Држава (САД) у Београду навела је данас да "није лично" позвала директора Безбедносно-информативне агенције (БИА) Александра Вулина да присуствује обележавању мисије "Халијард".

Вулин се од јула налази под санкцијама САД због наводне корупције и умешаности у трговину дрогом и због веза са Русијом.

На друштвеним мрежама се 16. септембра појавила фотографија на којој Вулин присуствује догађају поводом годишњице мисије "Халијард" у Другом светском рату, чији је циљ био спасавање пилота из оборених савезничких авиона који су у лето 1944. године били расути по планинама Србије.

У писаном одговору на упит Радија Слободна Европа (РСЕ) у Амбасади САД су навели да је реч о отвореном догађају који организује Фондација "Халијард".

Амбасадор САД у Београду Кристофер Хил, како су навели, на догађају је говорио "како сви треба да црпимо инспирацију из мисије 'Халијард' и да се заједно супротставимо силама терора и агресије, које су вратиле ужасе рата на европски континент", пише Радио слободна Европа.

"Ту поруку подршке миру у Европи могли су да чују сви присутни – па и господин Вулин, чак и ако га Амбасада САД у Београду није лично позвала да присуствује", навели су у Амбасади.

У одговору су подсетили да је обележавање мисије "Халијард" догађај који сваке године "окупља Американце и Србе како би обележили невероватан чин херојства" из доба када су наши народи били савезници у борби за ослобађање света од фашистичког терора.

Вулин је највиши званичник Србије који је стављен на листу америчких санкција од како је Српска напредна странка (СНС) дошла на власт 2012. године.

САД га сматрају одговорним "коруптивна и дестабилизујућа дела која су такође омогућила руске малигне активности у региону".

О санкцијама САД Вулин се такође се није оглашавао у јавности. Његова странка Покрет социјалиста, која је део владајуће коалиције са Српском напредном странком, осудила је санкције и изнела низ оптужби на рачун САД.