Србија и Балкан

Болоњцима још годину дана да дипломирају, студентима додатни испитни рок

Сенат је усвојио још пет предлога академаца који се односе на реализацију наставе и они ће у виду препорука бити прослеђени факултетима Универзитета у Београду
Болоњцима још годину дана да дипломирају, студентима додатни испитни рок© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Председник Студентског парламента Универзитета у Београду (УБ) Стефан Ковачевић каже да је извесно да ће после недавно продуженог рока за студирање академцима који су факултете уписали пре преласка на Болоњски систем студија 2005. године, овакав уступак бити уведен и за старе болоњце, којима 1. октобра истиче рок да дипломирају, пише "Политика".

Ову меру која би "вечитим болоњцима", омогућила још једну шансу да дипломирају, студентски парламент је усвојио на седници Сената УБ, одржаној на Гочу, а предлог ће у виду препоруке бити послат на 31 факултет УБ.

Уколико факултети уваже препоруку за коју су гласали декани, ректор и проректори, што се у пракси догађа у готово стопроцентном броју случајева, пред болоњцима, којима се у октобру навршава двоструки, односно троструки, број предвиђених година за завршавање студирања, октобар 2024. године ће бити нов термин за окончање студија.

Ковачевић истиче да је Сенат усвојио и осталих пет предлога академаца који се односе на реализацију наставе и да ће и они у виду препорука бити прослеђени факултетима УБ. 

"Баш смо задовољни што су професори имали разумевања за предлоге представника студената и надамо се да ће све усвојено и препоручено бити реализовано на факултетима", каже Ковачевић.

На Гочу је усвојен предлог да се након реализације садашњих редовних испитних рокова којима се завршава академска година 2022/23. година, студентима дозволи још један испитни термин, обично називан октобар два.

"С обзиром да је 14 факултета подигло школарине за годину која ускоро стартује, затражили смо да самофинансирајућим студентима омогуће олакшице у виду плаћања на рате или нечег сличног, како би успели да исплате трошкове", истакао је Ковачевић.

Студенти су предложили и да им се уместо 60 ЕСП бодова, или 72 колико су максимално могли да добију уз посебно писану молбу, у завршној години омогући уписивање 90 ЕСПБ, како би успели да окончају студије, и то је такође усвојено.

Чланови Сената су усвојили и да се академцима омогући да на почетку другог семестра могу да допишу предмете из летњег семестра уколико су се ослободили пренесених испита у зимским испитним роковима. 

"Студентима који су привели студије крају и већ раде, много значе додатни апсолвентски рокови, јер имају више шанси да дипломирају. Они су на појединим факултетима уобичајени али има установа које не практикују апсолвентске рокове, па смо зато затражили од Сената да усвоји препоруку увођења апсолвентских рокова на свим факултетима, што су и учинили. Надамо се да ће та мера бити и у пракси спроведена", нагласио је Стефан Ковачевић.

image
VV inauguration
banner