Србија и Балкан

Патријарх Порфирије у Мостару: Обновљена светиња је почетак нашег обнављања и мирења са Богом

Светој Литургији у Саборном храму у Мостару присуствовао је и председник Републике Српске Милорад Додик који је том приликом поручио да је овај догађај доказ да смо сабрани
Патријарх Порфирије у Мостару: Обновљена светиња је почетак нашег обнављања и мирења са Богом© СПЦ

Патријарх Порфирије је данас у Саборном храму Свете Тројице, заједно са архијерејима, служио Свету литургију. То је велико охрабрење за мостарске православне Србе, који су привели крају обнову Саборног храма који је до темеља порушен 1992. године. Његова обнова започета је 2010. године и још траје. Васкрс мостарског храма означиће и васкрсење Херцеговине – дедовине Светог Саве, пише РТРС.

"Свака светиња, свако место где се човек обраћа Богу је сведочење да нисмо само тело, да нисмо биолошка бића, него смо духовна бића", навео је патријарх српски Порфирије у беседи верницима након литургије у Саборном храму у Мостару.

Навео је да је радостан јер је са верницима заједно у Мостару, и то у храму у којој је један српски патријарх служио литургију прву након 90 година.

"Највећи пад свих нас који су живели у Мостару је када су рушене светиње, места на коме смо позвани да се молимо Богу. Нема већег благослова него када се зидају светиње и када се обнављају светиње. Обновљена светиња је почетак нашег обнављања, мирења са Богом и мирења међусобно", рекао је патријарх српски.

Према његовим речима, истински мир човек има онда када се труди да онај крај њега има мир.

Светој Литургији у Саборном храму у Мостару присуствовао је и председник Републике Српске Милорад Додик, који је изразио спремност да се заврше радови на обнови једног од највећих српских православних храмова на Балкану, међу које спада и овај мостарски.

"Ово је показатељ да смо сабрани, да можемо да се окупимо, да прикупимо енергије, снаге и новца, и верујем да је данашњи дан важан по томе што је овде патријарх, али и зато што можемо, верујем, обезбедити додатна средства да овај храм завршимо онако како је то предвиђено пројектима", навео је Додик.

Патријарх Порфирије, који је у Мостар дошао поводом 150 година од освећења Саборног храма, јуче је посетио и манастир Житомислић и Пребиловце.

image