Србија и Балкан

Заветници, Двери и Покрет за одбрану КиМ: Војска Србије да се врати на КиМ

Српски покрет Двери, Српска странка Заветници и Покрет за одбрану КиМ захтевају од државних власти да изнова затраже повратак припадника српских војних и безбедносних снага на КиМ и упитали су Владу Србије да ли има план за заштиту српског становништва
Заветници, Двери и Покрет за одбрану КиМ: Војска Србије да се врати на КиМ© TANJUG/AP Photo/Visar Kryeziu

Српска странка Заветници, Српски покрет Двери и Покрет за одбрану Косова и Метохије изразили су озбиљну забринутост за безбедност Срба након најновије ескалације насиља на северу Косова и Метохије.

Како су саопштиле ове организације, представници лажне државе Косово на челу са Аљбином Куртијем већ дуго и континуирано врше нападе на Србе у четири општине са већинским српским становништвом на северу КиМ – Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток.

"У прилог томе говоре информације са терена да су сепаратистичке институције у Приштини ове четири општине прогласиле зоном антитерористичке операције. Очито је да на тај начин желе да изврше нове репресије над Србима, да их хапсе, малтретирају и изврше етничко чишћење", наведено је у саопштењу.

Српски покрет Двери, Српска странка Заветници и Покрет за одбрану КиМ захтевају од државних власти да изнова затраже повратак припадника српских војних и безбедносних снага на КиМ, што омогућава Резолуција 1244 СБ УН.

"Постављамо питање Влади Србије: имате ли било какав план за заштиту српског становништва, које је свакодневно изложено бруталној репресији албанских сепаратиста?!", поручили су.

Поновили су и захтев за хитном, ванредном седницом скупштинског одбора за КиМ и посебном седницом Народне скупштине на тему безбедносне ситуације на КиМ.

 

image