Србија и Балкан

Афера "Тунел": Телефони из затвора један од кључних трагова?

Полиција је на трагу и жени која је помагала копачима тунела
Афера "Тунел": Телефони из затвора један од кључних трагова?© Влада Црне Горе

Телефони одузети у затвору у Спужу могли би да буду један од најважнијих трагова о томе како је формирана група осумњичена за случај "Тунел" и ко су налогодавци, сазнаје портал РТЦГ.

Према сазнањима тог портала из истраге, копачи тунела испод Вишег суда и њихова логистика имали су блиску комуникацију са појединим затвореницима у спушком затвору.

Ту би се, према речима нашег саговорника, могли тражити и мотиви за ову провалу, али и информације о налогодавцима и организаторима.

У неколико ћелија у УИКС-у пре два дана извршен је претрес у којем је одузето више телефона не би ли се утврдило да ли су њихови корисници повезани са групом осумњиченом за случај "Тунел", пренела је ТВЦГ.

"У сарадњи са УИКС-ом и разменом оперативних података извршен је претрес више просторија у истражном затвору. Одузето је више телефона који ће бити предмет даљих вештачења и утврђивања евентуалне повезаности одређених особа са случајем Тунел, саопштено је тада ТВЦГ од извора блиског истрази.

Полиција је на трагу и жени која је помагала копачима тунела.

У питању је К.Б. Према незваничним информацијама, истражитељи проверавају да ли је она злоупотребила и своју мајку, која је запослена у писарници Вишег суда у Подгорици.

Од пре неколико дана, К.Б. се губи сваки траг, док је њена мајка саслушана.

Министар унутрашњих послова Филип Аџић изјавио је недавно да је у досадашњој истрази откривено да су у копању тунела учествовали В.М. (32), М.М. (53), Д. Ј. (30) и В.Е. (32), сви држављани Србије.

Он је на конференцији за новинаре показао њихове фотографије и изразио очекивање да ће уз помоћ Србије или земаља где се налазе брзо бити ухапшени с обзиром на то да су, како је рекао, након откривања тунела напустили Црну Гору.

Рекао је да су осумњичени напустили Црну Гору 11. септембра, истог дана када је тунел до депоа откривен и то у мањим групама.

Против четворице идентификованих поднете су кривичне пријаве, а и против два НН лица, рекао је Аџић и додао да су они имали још најмање пет сарадника.

Њима се на терет ставља и кривично дело криминално удруживање и крађа доказа.

image