Србија и Балкан

Почео протест просветних радника у Београду: "За достојанство професије"

Протесту су се прикључили представници Зелено-левог фронта и позвали друге да подрже демонстранте
Почео протест просветних радника у Београду: "За достојанство професије"© FOTO TANJUG/ SINIŠA KOPUNOVIĆ

Просветни радници окупили су се на протесту испред Народне скупштине у Београду захтевајући боље услове рада.

На платоу испред скупштине је неколико стотина људи, а грађани још увек пристижу. Саобраћај је на том потезу обустављен, јавља Н1.

Окупљени носе транспаренте "За достојанство професије", "Плате инфлацију не прате" и "Ни правде ни пара", дувају у пиштаљке и носе заставе синдиката.

Протест су организовали Синдикат образовања Србије, Унија синдиката просветних радника Србије, Грански синдикат просветних радника Србије "Независност" и Синдикат радника у просвети Србије. Најавили су да ће након окупљања поћи у шетњу улицама Кнеза Милоша и Немањином до Владе Србије, где ће предати своје захтеве.

Протесту су се прикључили и представници Зелено-левог фронта. Добрица Веселиновић затражио је подршку и на друштвеној мрежи Икс. 

Главни захтеви просветара су изједначавање плата са републичким просеком, увећање додатка за одељенско старешинство и смањење педагошке администрације, а уколико се захтеви не испуне до 9. октобра најавили су штрајк у виду скраћених часова на 30 минута.

Просечна плата просветних радника је за скоро 12.000 динара мања у односу на републички просек, истиче портал. Просветари траже стимулансе за разредне старешине, као и да се хитно разговара о професионалном и материјалном положају запослених у просвети.

image