Србија и Балкан

Струја за грађане Републике Српске неће поскупети

Привреди ће, међутим, стизати увећани рачуни
Струја за грађане Републике Српске неће поскупети© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

Цена струја за грађане у Републици Српској неће се повећавати ове године, обећао је тамошњи министар енергетике и рударства Петар Ђокић, а пренела агенција Срна.

"Влада Републике Српске сигурно ће заштитити све наше потрошаче, грађане са ниским примањима и незапослене. Тако ће бити и у наредном периоду, јер водимо одговорну политику према грађанима, посебно према онима са малим примањима", рекао је Ђокић.

О питању цене електричне енергије требало би, како је рекао, поново разговарати следеће године и тада одлучити да ли ће увећана потрошња плаћати другачије него тренутно, што би, како он сматра, било фер решење.

До тада, привредници ће, међутим, имати мање среће од домаћинстава, будући да је Ђокић и раније најавио неизбежно поскупљење струје за привреду.

О томе су се, како је навео, већ консултовали са Унијом удружења послодаваца.

"У привреди разумеју ситуацију и спремни су да разговарају на ову тему, јер су потпуно свесни да су трошкови производње електричне енергије порасли и да наша Електропривреда, као носилац производње са својим зависним предузећима, тренутно не може да послује успешно ако се цена струје не промени, бар за привреду", рекао је Ђокић.

Министар енергетике Републике Српске навео је и да ће наредних дана са Привредном комором и другим асоцијацијама привредника разговарати о снабдевању електричном енергијом у идућој, али и у 2024. години.

Неповољна хидролошка ситуација, како је објаснио, отежала је енергетску ситуацију како у Српској, тако и у читавом региону.

Али, ако не буде непланских "испадања" термоелектрана из система, неће бити потребе за куповином струје.

"Надамо се да би јесен могла бити нешто повољнија, бар су такве процене. Да ли ће се то десити не знамо, али ћемо на бази постојећих енергетских капацитета осигурати нормално снабдевање купаца у Републици Српској", рекао је Ђокић. 

image