Србија и Балкан

Закон о страним агентима пред посланицима Републике Српске

Опозиција тврди да је пропис дискриминаторан, Додик каже да је по угледу на амерички закон
Закон о страним агентима пред посланицима Републике Српске© Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Пред Народном скупштином Републике Српске почела је расправа о Нацрту закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација, у јавности познатијем као закон о "страним агентима".

Министар правде РС, Милош Букејловић, образлажући закон, рекао је да ће РС пратити активности ових организација на територији целе БиХ.

Истакао је да постојећи Закон о удружењима и фондацијама јесте регулисао друга питања, али није регулисао јавност рада невладиних организација.

Маја Драгојевић Стојић из опозиционе Српске демократске странке (СДС), међутим, каже да је текст Нацрта дискриминаторан, јер није у складу са европским конвенцијама и постојећим законима.

Она је, како пише Радио слободна Европа, апострофирала да је у овом ентитету највећи корисник страних средстава управо Влада РС.

"Доношење оваквог закона нема никакво оправдање, и након криминализације клевете додатно води у додатни тоталитарни режим", закључила је она.

Закон је, иначе, још прошле године најавио Милорад Додик, најављујући да ће он бити базиран на решењима из америчког закона.

Канцеларија Високог представника у БиХ тражила је повлачење Нацрта са дневног реда јер закон, како се наводи, има "за циљ да ућутка и застраши организације цивилног друштва".

image