Србија и Балкан

Абазовић: Црну Гору у дестабилизацију гурају они који рапидно губе подршку

Председник Владе Црне Горе у техничком мандату је на данашњем састанку лидера парламентарних странака изјавио да Црна Гора није у ванредном стању
Абазовић: Црну Гору у дестабилизацију гурају они који рапидно губе подршкуwww.globallookpress.com © Dimitrios Karvountzis

Премијер Црне Горе у техничком мандату Дритан Абазовић изјавио је да Црна Гора није у ванредној ситуацији и да "само они који убрзано губе подршку гурају ту земљу у дестабилизацију", преносе подгоричке "Вијести".

"Немојте сад, кад је у питању председник државе да мислимо да Црна Гора иде странпутицом. Црна Гора није у ванредној ситуацији. Њу у дестабилизацију терају они који рапидно губе подршку. Мој апел према Демократској партији социјалиста (ДПС) је да изгласамо макар једног судију Уставног суда", истакао је Абазовић.

Црногорски премијер присуствовао је данашњем састанку лидера парламентарних странака, на иницијативу председнице Скупштине Црне Горе Данијеле Ђуровић и поновио да је једина релевантна институција за оцену уставности Уставни суд.

"Треба да се посветимо много значајнијим питањима која муче грађане. Сви смо заинтересовани да деблокирамо Уставни суд и прихватамо ту одговорност, а 22.новембра ће се показати ко је, а ко није за европски пут", истакао је он.

Абазовић се, између осталог осврнуо и на то што председник Црне Горе Мило Ђукановић није присуствовао данашњем састанку.

"Јесте мало чудно, Ђукановић позива на протесте, али не присуствује протестима, Ђукановић позива на дијалог, не долази на дијалог, али не треба се бавити формалностима, већ суштином", поручио је председник владе Црне Горе.

Споменуо је кандидате за судије Уставног суда.

"За четири кандидата се није чуло ништа што би значило њихово оспоравање, 19 их је било на последњем конкурсу, не знам где мислимо да проналазимо људе", казао је Абазовић и истакао да Демократска партија социјалиста (ДПС) опструира изгласавање, поновивши да подршка ове партије слаби.

На питање како коментарише што поједине колеге из парламента траже да се поступак избора судија Уставног суда врати на почетак, одговорио je да би одузело много времена, тачније два месеца, уколико би се поступак вратио у почетну фазу. 

Одговарајући да ли ће покрет грађана "Уједињена реформска акција" (УРА) чији је он председник, подржати измене Закона о председнику уколико судије Уставног суда не буду изабране 22. новембра, Абазовић је истакао да мишљење о уставности одређеног акта може да да само Уставни суд.

"Можемо да изнесемо став, али свој печат даје та институција", закључио је Абазовић.

image