Србија и Балкан

Павићевић: Шансе да Спајић састави Владу ЦГ до истека рока су само теоретске

Како време одмиче, те шансе су све мање, наводи аналитичар и додаје да постоји концепцијски сукоб између Милатовића и Спајића, али да он није инициран утицајима са стране, него се тиче борбе за моћ у покрету
Павићевић: Шансе да Спајић састави Владу ЦГ до истека рока су само теоретске© R.R./ATAImages

Политички аналитичар Владимир Павићевић оценио је да постоје само теоретске шансе да мандатар и лидер покрета Европа сад Милојко Спајић састави нову Владу Црне Горе до истека рока.

"То значи да су шансе све мање како време одмиче, али не значи да није остала нека минимална шанса да се направи та влада", рекао је Павићевић за Танјуг, одговарајући на питање да ли је Спајић у овом тренутку ближе да састави владу него што је био на почетку.

Указао је да постоји и могућност да Спајић - уколико увиди да нема више ни теоретске шансе да састави владу - врати мандат председнику Црне Горе Јакову Милатовићу, који би могао да предложи новог мандатара за састав владе, а у том случају би текли и нови рокови за њено формирање.

Павићевић је навео да је Спајић неколико дана након избора имао прилику да састави владу са снажном подршком у парламенту, а да је уместо тога довео до тога да сви сумњају да ће те владе уопште и бити.

"Спајић не зна политику. Људи могу да кажу да је направио резултат на изборима, али сада људи виде да он не познаје политику", оценио је Павићевић.

Додао је да постоји концепцијски сукоб између Милатовића и Спајића, али да он није инициран утицајима са стране, него се тиче борбе за моћ унутар покрета Европа сад и око тога која ће политичка личност у том покрету да утиче на даље политичке процесе.

Навео је да Спајић није у ситуацији да диктира темпо, иако је мандатар и да се грчевито бори да постане председник владе.

"Дритан (Абазовић) је већ сада председник владе. Ако се не формира влада Дритан остаје председник владе, наставља да ради по својој агенди", рекао је Павићевић.

image