Србија и Балкан

"Гардијан": Делимичан успех Вучићевог плана за Косово?

Ако је могући циљ Београда био да после сукоба у Бањској примора Кфор да појача своје присуство и од Приштине преузме примарну одговорност за безбедност на северу КиМ, онда је председник Србије у томе успео, пише британски лист
"Гардијан": Делимичан успех Вучићевог плана за Косово?© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Непосредна криза око Косова и Метохије се смирила, указују неки догађаји од овог викенда, пише британски "Гардијан" и наводи да је део српских трупа повучен са административне линије, као и да су снаге Кфора додатно ојачане британским војницима.

Међутим, иако је непосредна опасност можда прошла, хронична криза око Косова наставља да се захуктава, додаје се у тексту. Констатује се да је 15 година након самопроглашене независности, тзв. Косово и даље у лимбу на међународној сцени, уз признање од нешто више од половине од 193 државе чланице УН.

"Догађаји протекле недеље могли би да буду прекретница, у зависности од тога да ли ће довести до преиспитивања политике у Вашингтону и Бриселу", истиче се у тексту.

И једни и други су се значајно укључили у француско-немачки план за нормализацију односа, по којем, како се додаје, Србија не би морала да обезбеди пуно признање, али би прихватила "косовске" пасоше, заставу и друге атрибуте државности. Београд би престао да блокира Косово приликом аплицирања за чланство у мултилатералним институцијама, а заузврат би Приштина дозволила асоцијацију општина са српском већином, учвршћујући њихову аутономију.

"Председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Аљбин Курти пристали су на ове принципе на састанцима уз посредовање ЕУ, али је Вучић одбио да потпише било какав документ и уверио сопствену јавност да никада неће дозволити да Косово постане чланица УН".

Курти је, напомиње се даље, због тога одбио да настави са асоцијацијом српских општина, одбијајући да верује уверавањима посредника ЕУ да ће Србија касније испунити своја обећања.

"Гардијан" истиче да је одговор Вашингтона и Брисела био да се искључиво криви Курти, углавном зато што је Вучић успео да изиграва западне владе својом политиком према Русији и Кини у надметању за Београд.

"САД су, на пример, биле захвалне на српским гласовима против Русије у дебатама Генералне скупштине УН о Украјини, упркос чврстом противљењу Београда санкцијама Москви".

Бајденова администрација и ЕУ сада морају да испитају да ли су их "извозали".

Док је Вучић у четири ока рекао све што су желели да чују, српска влада је, тврди се у тексту, градила српску војску и преплавила медије у земљи мржњом и страхом од Косова, "лажно оптужујући Куртија" да спроводи брутално етничко чишћење.

Британски лист подсећа на догађаје од 24. септембра, када је, како су написали, паравојна група добро наоружаних косовских Срба упала у заседу Косовске полиције, а у сукобу који је уследио убијени су један полицајац и тројица Срба. "Косовска влада је представила доказе који показују да је група била наоружана и контролисана из Београда, а амерички званичници су приватно јасно рекли да сматрају да су ти докази убедљиви".

Закључује се да је заседа могла да буде осмишљена да изазове сукоб на северу КиМ који би пружио покриће Београду да пошаље трупе наводно да заштите етничке Србе.

"Алтернативни циљ је могао бити да се примора Кфор да појача своје присуство и да од Приштине преузме примарну одговорност за безбедност на северу Косова. То би био корак уназад за суверенитет земље", истиче се у тексту.

Како се наводи, ако је у питању ово друго било, Вучић је већ делимично успео, а да ли ће победити у потпуности зависи од правца западне политике, наводи на крају текста "Гардијан".

image