Србија и Балкан

Језива статистика: Албански терористи убили 297 припадника МУП-а Србије, нестало још 25

Највише полицајаца страдало је 1999. године - 174 у Приштини, Призрену, Пећи, Косовској Митровици, Ђаковици, Урошевцу и Гњилану, али и 1998. године - њих 118
Језива статистика: Албански терористи убили 297 припадника МУП-а Србије, нестало још 25Getty © Kael Alford

У периоду од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2004. године, на територији Косова и Метохије, убијено 297 припадника Министарства унутрашњих послова, а тај број је вероватно и већи будући да се 25 њих води као нестало.

Истраживање је објавио историчар Бојан Ђокић, а на основу спискова Министарства унутрашњих послова Србије за полицијске управе Приштина, Пећ, Ђаковица, Гњилане, Косовска Митровица, Урошевац и Призрен, који су комплетирани 2009. године.

У њему се наводи да је највећи број припадника МУП-а био српске/црногорске националности, а пет албанске.

Највише полицајаца страдало је 1999. године - 174 у Приштини, Призрену, Пећи, Косовској Митровици, Ђаковици, Урошевцу и Гњилану, али и 1998. године - 118, када је највише припадника МУП-а страдало у Ђаковици, Косовској Митровици, Приштини, Пећи и Призрену.

Како се наводи, они су били жртве албанских паравојних формација.

На порталу arhiva.srbija-info.gov.rs, објављени су подаци о полицајцима страдалим на КиМ током 1998. године из којих се види да су они у највећем броју случајева страдали у терористичким нападима на села или на патроле полиције, из заседа, који су најчешће извршени из аутоматских пушки, али и ручних бомби, снајпера и минобацача.

Међу њима је било и оних који су страдали у нападима на полицијску станицу, попут терористичког напада извршеног 29. маја 1998. године на полицијско одељење Целопек у општини Пећ, или напада извршеног месец дана раније на полицијски пункт на путу Сува Река - Штимље.

Многи припадници МУП-а страдали су тако што су најпре били отети, а потом би њихово тело било пронађено неколико дана касније.

Како се наводи на овом порталу ради се полицајцима српске националности који су убијани у местима широм КиМ попут Србице, Глоговца, Суве Реке, општинама Вучитрн, Качаник, Пећ, Дечани, Ораховац, Клина, Ђаковица, Косовска Митровица, Штимље, Урошевац.

Додаје се да је поред убијених велики број припадника МУП-а био лакше или теже рањен у тим нападима.

image