Србија и Балкан

Ховенијер: САД су спремне да саветују Приштину у изради статута ЗСО

САД ће поздравити сваки предлог Приштине о овој теми, каже Џефри Ховенијер
Ховенијер: САД су спремне да саветују Приштину у изради статута ЗСОwww.globallookpress.com © Photo by Chris McGrath/Getty Images

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је да су САД спремне да саветују Косово у изради статута Заједнице српских општина.

Међутим, он је напоменуо да је, у крајњој линији, ово питање у рукама Европске уније, као посредника у дијалогу Београда и Приштине.

"Ово питање ће, на крају, припасти дијалогу у којем посредује ЕУ. Међутим, ако Косово жели да се консултује са нама, или другима, како да нешто унапредимо на бољи начин, спремни смо да га посаветујемо", навео је Ховенијер, преноси "Репортери".

Он је у разговору са новинарима у америчкој амбасади рекао да ће САД поздравити сваки предлог Приштине о овој теми, који ће бити веродостојан и разуман.

Ово је прва реакција Ховенијера по овом питању, након изјаве председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи, која је пре неколико дана рекла да Косово треба да припреми нацрт статута ЗСО заједно са Сједињеним Америчким Државама.

Ховенијер је, такође, навео да се "питање одговорности за напад на Косовску полицију у Бањској не завршава изјавом бившег потпредседника Српске листе Милана Радоичића да је организовао напад".

"Рекао бих да је права ствар за наше безбедоносне службе и друге партнере да наставе да покушавају да разумеју шта се догодило. САД су биле јасне, одговорни за напад морају да одговарају. То остаје наш став. Наставићемо да покушамо да схватимо шта се догодило, ко је одговоран и зашто", казао је Ховенијер.

image