Србија и Балкан

Здравствени систем Републике Српске ставио се на располагање за помоћ народу на северу КиМ

Министар здравља РС указао је да је за њега као човека и лекара непојмљива информација да некоме може бити забрањено допремање лекова и кисеоника, као што је то учињено у РС 1992. а сада се понавља на КиМ
Здравствени систем Републике Српске ставио се на располагање за помоћ народу на северу КиМ© Tanjug / AP Photo / Visar Kryeziu

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да ће здравствени систем Републике Српске урадити све што може и да су на располагању и он и све његове колеге да се помогне народу на северу Косова и Метохије, јавља РТРС.

Шеранић је истакао да је за њега као човека и лекара непојмљива информација да некоме може бити забрањено допремање лекова и кисеоника.

"Сви смо видели како је то резултирало и оно што је прошла Бањалука 1992. године, који су животи изгубљени и какве су последице настале. Никоме то не желим, поготово не грађанима у Косовској Митровици и на северу КиМ", рекао је Шеранић.

Он је нагласио да је то срамно, као и да се таквим препуцавањем угрожава живот људи.

"Увек сам се залагао да здравље људи не сме и не може бити никада тема политичких препуцавања. Са тим препуцавањима само губимо људске животе, и то је непојмљиво", рекао је Шеранић.

Он је навео да је у неколико наврата разговарао са министром здравља Србије Даницом Грујичић о помоћи за Косову и Метохију. Шеранић је додао да је у акцији "С љубављу храбрим срцима", коју је организовао председник Републике Српске Милорад Додик, један инкубатор намењен и за Косовску Митровицу.

"Ти су разговори континуирани и све што здравствени систем може да уради, да помогне, урадиће и помоћи ће. Ми смо на располагању и ја лично и све моје колеге у оквиру здравства Републике Српске да се помогне народу на северу Косова и Метохије", истакао је Шеранић.

Директор Клиничко-болничког центра у Косовској Митровици Златан Елек рекао је да се та установа налази у катастрофалној позицији, јер јој полако понестаје лекова и санитетског материјала, истичући да страхује од бањалучког сценарија зато што је ограничено и снабдевање кисеоником.

Он је апеловао на међународну заједницу да уразуми приштинске власти јер је право на лечење и живот угрожено Србима и другим грађанима који се лече у српским здравственим установама на Косову и Метохији.

image