Србија и Балкан

РТ Балкан на северу Космета: "Ово је Србија"

Путевима патролирају ЕУЛЕКС и КФОР, Срби поручују да нема предаје
РТ Балкан на северу Космета:  "Ово је Србија"© Фото: Зоран Шапоњић

Пише: Зоран Шапоњић

Главна капија полицијске станице у Лепосавићу рано јутрос била је затворена и закључана. Унутра, у дворишту паркирани и закључани полицијски, патролни аутомобили.

Од пре пар дана, од тренутка када су Срби, полицајци ангажовани у Косовској полицијској служби поднели оставке, и у полицијској станици у Лепосавићу, али и у другима у којима су радили Срби нема више уобичајене ужурбаности, гужве.

Ове полицијске станице још од понедељка углавном су празне а у станици у Северној Митровици последњих дана примећени су и припадници ЕУЛЕКС полиције. У станицама је и мањи број полицајаца Албанаца који су овде радили и раније.

"Од понедељка више нема патрола КПС на путевима нити у граду, магистралом прође понеки полицијски аутомобил, али полицајци не излазе из возила и не контролишу саобраћај", каже један од мештана Лепосавића коме је кућа близу полицијске станице.

На административном прелазу Јариње током дана није било већих гужви, возила су пролазила уз минимална задржавања а посао Срба, полицијаца и царника који су радили на овом прелазу, преузели су полицајци из Приштине, углавном Албанци, а међу њима има и Бошњака.

"Имате ли шта да пријавите за царину", пита цариник у плавој униформи на добром српском језику и пошто добије негативан одговор, каже нам да можемо да наставимо пут према Лепосавићу и Митровици.

За то време један од полицајаца који контролиште лична документа, такође на добром српском, разговара са возачем шлепера који на Косово улази из централне Србије.

Све делује уобичајено.

"Има ли посла", пита полицајац.
"Има, ради се..."
"Добро, дајте документа..."

Километар и по даље, на Јарињу, на месту где је некада била база КФОР-а и стари прелаз између Косова и централне Србије, сада је база специјалне јединице косовске полиције РОСУ.

Једно плаво оклопно возило јутрос је било постављено испред саме базе, друго неколико стотина метара даље, тик уз магистрални пут према Јарињу, односно Митровици, и поред њега албански специјалац под шлемом.

У самој бази, кроз пролаз између високих бетонских блокова видела су се још три–четири оклопљена возила, једно возило за разбијање барикада и око њих још четири–пет специјалаца.

На читавом путу од Јариња до Северне Митровице данас није било ниједне патролe косовске полиције. Магистралом су повремено пролазили полицајци ЕУЛЕКС-а у џиповима, а неколико пута прошле су и патроле КФОР-а.

"Јутрос сам на раскрсници на излазу из Лепосавића према Лешку видео неколико џипова косовске полиције, али нико од полицајаца није излазио на пут да зауставља и контролише возила", каже један од мештана Лепосавића.

Пут од овог града на северу Косова према Северној Митровици био је данас окићен небројеним заставама Србије. Српске тробојке биле су на терасама кућа у околини, на оградама, на сваком стубу уличне расвете, поред застава и поруке "Ово је Србија".

"Да, ово је Србија, Србија је наша држава и наша мајка и ми само у Србију гледамо. Ово је наша земља", каже у Ибарској слатини човек који је ограду окитио са неколико српских тробојки.

Ни у Северној Митровици није данас било патрола косовске полиције. Срби са севера протеклих дана поручили су да је за њих прихватљиво и пожељно да полицијске станице и послове безбедности после оставки Срба преузму међународне снаге, ЕУЛЕКС и КФОР и да би сваки покушај Приштине да на север доведе полицајце Албанце резултирао отпором и новим погоршањем ситуације.

Десеторица Срба, припадници Косовских безбедносних снага, поднели су данас оставке и напустили ову безбедносну формацију.

Нешто раније, у Северној Митровици оставке је поднело и око 300 Срба, административних радника који су били запослени у различитим министарствима у приштинском систему. Претходних дана оставке је, како је потврђено и у Приштини, поднело 578 Срба полицајаца из КПС, а то су урадили и српски судије и тужиоци.

image