Србија и Балкан

Да ли је могућ опозив Милановића? Опозиција позива ХДЗ да то учини

Опозиција критикује владајући ХДЗ због наводних мање уставне кризе која се одвија у Хрватској
Да ли је могућ опозив Милановића? Опозиција позива ХДЗ да то учини© Tanjug/John Majure/City of Biloxi via AP

Владајући ХДЗ је за збрку око Закона о изборним јединицама оптужио председника државе Зорана Милановића, а опозиција их позива да покрену опозив шефа државе ако сматрају да није поступио у складу са Уставом.

"Ако ХДЗ сматра да је председник на било који начин противуставно поступао, могу покренути поступак његовог опозива. Ово је можда највећи институционални скандал у овом сазиву Сабора и, ако се неко ухватио у мишоловку, онда је то ХДЗ", поручила је данас посланица опозиционог Моста Марија Селак Распудић.

Она је на тај начин одговорила ХДЗ-овцима који за процедурални пропуст око Закона о изборним јединицама оптужују председника Зорана Милановића.

Закон о изборним јединицама је у Сабору усвојен 28. септембра са роком важења од 1. октобра. Међутим, Милановић, који за потписивање закона има уставни рок од осам дана, потписао га је тек 3. октобра, а сутрадан је објављен у Народним новинама.

У складу са хрватским Уставном закони се не могу примењивати ретроактивно, па је ХДЗ оптужио Милановића да је кашњењем у потписивању ишао на руку опозицији, а против Владе.

С обзиром на то да потписани закон не важи, Влада ће морати поново да га стави у парламентарну процедуру.

"Реч је о марифетлуку владајућих. Догодио им се превид, нису направили како треба и зато сада овај Закон иде на поправни. То је можда и добро да се та тема задржи у етеру јер је Владин Закон о изборним јединицама стварно катастрофа", рекао је посланик Домагој Хајдуковић из Клуба Социјалдемократа.

Шеф Суверениста Маријан Павличек, такође, одговорност за ову мини уставну кризу види у ХДЗ и владајућој већини.

"То је резултат њихове бахатости и шлампавости јер очито сматрају да се могу понашати као да су у својој кући и да могу радити како хоће. У овој држави ипак постоје процедуре, правила и Устав којег сви треба да се придржавати. Нисам фан председника државе, али морам рећи да он није на даљински управљач ХДЗ-а и Закон је потписао у складу с Уставом", рекао је Павличек, пренели су хрватски медији.

И он је поручио ХДЗ-у да покрену опозив Милановића ако сматрају да није поступио у складу с Уставом.

"Али то неће направити јер знају да је председник одрадио своју уставноправну дужност", рекао је Павличек.

image
VV inauguration
banner