Србија и Балкан

Нова епизода подкаста "Локомотива": Америка је на ивици грађанског рата

Гост у новој епизоди подкаста "Локомотива" је филозоф и директор Института за европске студије Миша Ђурковић
Нова епизода подкаста "Локомотива": Америка је на ивици грађанског рата© РТ Балкан

У најновијој епизоди подкаста "Локомотива", аутори подкаста Марко Николић и Тиосав Пурић осврнули су се на најновија збивања на Косову и Метохији, дајући преглед заоштравања односа између Срба и сепаратистичких институција у Приштини током ове године и систематског терора који Аљбин Курти спроводи над српским народом.

Поред тога, аутори су коментарисали овације којима је дочекан ветеран хитлеристичких снага и есесовац Јарослав Гунка у канадском парламенту, тумачећи овај догађај као логично исходиште политичке историје Колективног запада која се, ратујући против Русије на истоку Европе од 24. фебруара 2022, определила за губитнике у Другом светском рату.

У том кључу опредељења за пораз, истакли су аутори, треба тумачити и писање Најла Фергусона за "Блумберг", који сматра да Украјина треба да се задовољи статусом кандидата за чланство у Европској унији и обећањем чланства у НАТО, као и тиме што је успела да се ребрендира и пред Западом се уместо као "корупционашка јазбина" представи као "земља хероја" и да приведе рат крају, уз признавање стања на терену.

Имајући у виду пропусте који објашњавају систем као што је дочек есесоваца у парламентима западних демократија, не чуди да су једине узданице атлантистичког естаблишмента интелектуалци као што је Најл Фергусон и бивши функционери као што је Кисинџер, који у својој стотој години врши функцију дипломатског посредника, уместо политичара као што су Макрон, Трудо или Бербокова, сматрају аутори Локомотиве.

У другом делу епизоде, гост Локомотиве био је директор Института за европске студије и филозоф Миша Ђурковић, са којим су аутори разговарали о културним ратовима, стању деснице у Европи, рехабилитацији нацизма у Украјини и последицама предстојећих избора у Америци. Коментаришући потребу за конкурентом идеологијом у незападним земљама, Ђурковић истиче да су "идеологије важне и неизбежне, јер свако покушава да осмисли себи живот. Елите се боје идеологија, јер оне дају људима повод да се боре за неку идеју, и спремни су за њу да се жртвују. Оне воде у револуције".

Коментаришући рехабилитацију нацизма у Украјини и на Западу, Ђурковић каже: "Имамо парадоксалну ситуацију да у Украјини постоји оно што они зову жидобандеровство. То можемо тумачити и на нивоу поп-културног феномена, али је ситуација у Украјини ескалирала. Сад имамо ситуацију да Јеврејин, који је председник државе, промовише нацисте. Ја сам убеђен да Зеленски има свест о тим нацистима, али чини се као да има неку наредбу од са стране, којој мора да се повинује".

Локомотива се емитује сваке суботе у 19 часова.

image