Србија и Балкан

Турски генерал од данас на челу Кфора на КиМ

Генерал Ристуча упозорио је да је безбедносна ситуација на Косову и Метохији после сукоба у Бањској крхка и да може да ескалира
Турски генерал од данас на челу Кфора на КиМ© РТ Балкан/Зоран Шапоњић

Данас ће у Приштини бити обављена редовна смена команданта снага Мисије Кфора на Косову и Метохији, а дужност главнокомандујућег преузеће турски генерал-мајор Озкан Улуташ, који ће на том положају заменити италијанског генерала Анђела Микела Ристучу.

Ристуча је на месту команданта био последњих годину дана, од 10. октобра 2022. када је на том месту заменио мађарског генерала.

Иначе, Мисија Кфора на Косoву и Метохији покренута је 12. јуна 1999. године одлуком Савета безбедности УН и у њој учествују војници 27 држава, од тога 21 је чланица НАТО и шест земаља изван те организације.

Генерал Ристуча изјавио је пре неколико дана да је безбедносна ситуација на Косову и Метохији после сукоба у Бањској крхка и да може да ескалира.

"Од питања таблица преко изласка Срба из институција, организовања општинских избора, барикада, експропријације, ничим изазваних и неоправданих напада на војнике Кфора, хапшења три косовска полицајца у јуну, све до најновијег насилног напада на Косовску полицију у Бањској 24 септембра", изјавио је тада Ристуча.

Пред долазак генерала Улуташа на Косово, из Министарства одбране Турске саопштено је да је Мисија Кфора једна од најважнијих за очување мира и стабилности на Балкану. Контигент турских снага на КиМ недавно је појачан и сада је на простору јужне српске покрајине 780 турских војника.

Део турских војника на КиМ је стигао летос у јуну, после погоршања безбедносне ситуације на северу КиМ. Пре неколико дана на Космет је стигао и нови контигент британских трупа. После летошњег распоређивања нових турских снага на Косову и Метохији војни аналитичари оценили су да Турска преузима све значајнију улогу на просториу КиМ.

Ова земља је већ испоручила приштинским властима беспилотне летилице "бајрактар", па Косовске безбедносне снаге сада по први пут располажу дроновима. Сем овог, познато је да турски инструктори увелико обучавају припаднице КБС да управљају дроновима, а турска тренутно на Косову и Метохији има јаче војне снаге од Сједињених Држава.

Према подацима који су објављени летос, од 4.5 војника Кфора на Косову, њих 780 су из Турске, док је из САД-а 679.

image