Србија и Балкан

Истраживање о здрављу младих: Први секс са 11 година, три пута месечно пилула "за дан после"

Гинеколози упозоравају да је су деца некада ступала у сексуалне односе са 15 или 16 година, а сада све већи број њих то чини са 11, 12 или 13 година
Истраживање о здрављу младих: Први секс са 11 година, три пута месечно пилула "за дан после"Getty © Luke Dray/Getty Images

Све је више деце млађе од 11 година која ступају у сексуалне односе, подаци су истраживања које је спровео Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", а гинеколози упозоравају да девојчице све чешће користе контрацептивне пилуле "за дан после" и то до три пута месечно.

Број деце од 11 година која кажу да су већ имала сексуалне односе (22 одсто) удвостручен је у односу на 2018. годину, наведено је у Батутовом "Истраживању понашања у вези са здрављем деце школског узраста у Србији у 2022", где се наводи да је већина младих први сексуални однос имала у 15. години живота.

И лекари у шоку

Гинеколог Јасмина Лапчевић Пешић за РТ Балкан каже да је доња граница за ступање у сексуалне односе била 15 или 16 година, а сада је померена на 11, 12, 13 година.

"Знам да сте збуњени, понекад сам и ја затечена оним што доживим у пракси. Тачно је да су масовније појаве злоупотребе таблете "за дан после". Некад се та врста контрацепције издавала на рецепт уз строг лекарски надзор, међутим сада може да се слободно набави у апотекама. У питању је метод контрацепције који се приписује у изразито контролисаним условима. Чешћа употреба од два пута годишње је непрепоручљива јер може да изазове озбиљне последице у младом организму, рецимо поремећаје менструалног циклуса, обилна крварења, па и непланиране трудноће", наводи наша саговорница.

Она потврђује да је имала случајеве девојчица које су са 13 година већ имале абортус.

"Тинејџерке нам углавном долазе кад се неки проблем већ појави, али има и оних које желе да разјасне недоумицу, па на гинеколошке прегледе долазе у друштву родитеља. Имају безброј питања, од контрацепције, полно преносивих болести, кондилома, вирусних инфекција итд. Међутим, најчешће одговоре траже на интернету, у свом непосредном и немедицинском окружењу, од другарица. Ти савети знају да буду нетачни, а понекад и недобронамерни", упозорава др Лапчевић Пешић.

Најнижа стопа коришћења савремених метода контрацепције 

Према њеним речима, одлазак гинекологу би требало да буде део здравствене културе.

"Морамо да разбијамо предрасуде, табуе и страх. Млади би од најранијег узраста требало да долазе на редовне контроле, а прву правовремену информацију, без заблуда и изгубљеног времена, требало би да потраже од породице, изабраног лекара и изабраног гинеколога", објашњава др Јасмина Лапчевић Пешић.

Према резултатима последњег "Истраживања здравља становништва" које је спровео Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", наши грађани претежно примењују традиционалне методе контрацепције, попут одређивања плодних дана, апстиненције или прекидања сношаја.

На то указује анализа поводом обележавања Светског дана контрацепције, 26. септембра 2023. године, спроведена у 29 земаља према којој је Србија међу земљама са најнижом стопом коришћења савремених контрацептивних средстава.

"Батутово" истраживање понашања у вези са здрављем деце школског узраста у Србији у 2022, такође показује да је 16, 9 одсто ученика основних и средњих школа имало сексуалне односе, а 2018. године их је било 23,6 одсто. 

Презерватив користи сваки други ученик, док се на контрацепцију определи сваки осми. 

Код ученика првог разреда средњих школа, употреба кондома од 2018. до 2022.године порасла је за 0,1 одсто (64,5 одсто), док се контрацептивне пилуле употребљавају за 3,4 процента више (13,2 одсто).

У овом истраживању које је спроведено прошле године учествовало је готово 4.000 ученика из 101 основне и средње школе у Србији. 

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner