Србија и Балкан

Вучић: Избори 17. децембра, надам се да ћу видети Путина у Кини

У сусрет бројним састанцима које ће имати са званичницима Запада, али и одржавању седнице Савета безбедности УН председник Србије обраћа се јавности
Вучић: Избори 17. децембра, надам се да ћу видети Путина у Кини© Milos Tesic/ATAImages

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће парламентарни, београдски и војвођански извори, по захтеву опозиције, бити одржани 17. децембра.

"Избори ће бити 17. децембра. Тражили су београдске и парламентарне изборе, добили су и војвођанске", рекао је Вучић.

Он је додао да ће избори бити одржани и у "60-70 општина".

Председник је изјавио да људи у Србији треба да буду мирни и спокојни и да верују да ћемо успети да сачувамо мир захваљујући снази наше државе и војске.

"Не верујем да ће постојати санкције против наших грађана. Они то неће осетити ни што се тиче виза ни што се тиче животног стандарда. Ако неко буде хтео да доноси санкције, доносиће их против против мене лично", изјавио је председник за ТВ Прва.

За нас је важно да покушамо да наставимо дијалог иако суштинског дијалога нема, рекао је председник Србије и позвао бих наш народ да они изађу са иницијативом да се што пре организују избори у те четири општине.

"Срби су напустили институције када их је Курти укинуо, а не из свог хира, како неки из централне Србије покушавају да представе. Десет година су чекали формирање ЗСО. Свима је јасно зашто су се људи на северу Косова побунили, али нико то неће да каже".

О путу у Кину и потенцијалним састанком са Путином

Председник је најавио да у недељу путује у Кину, где ће имати билатерални састанак са кинеским председником Си Ђинпингом.

На питање да ли ће се у Кини срести са руским председником Владимиром Путином, он каже:

"Најављено је да ће бити тамо, али немам билатералу. Претпостављам да ћу га видети, као и Орбана и многе друге светске лидере".

Вучић је рекао и да Србија има озбиљно руководство.

"Хоћу народу да кажем да имамо озбиљно руководство и да се ми увек тако односимо", рекао је он и додао да је у Гранаду отишао, не да се слика и рукује, већ да би марљиво радио свој посао.

"Још много тешких тренутака је пред нама. Не заборавите, 22 од 27 земаља ЕУ је признало Косово. Ту су и САД као највећа сила", рекао је председник и додао да "проблем није у Виоли фон Крамон, већ то што многи изнутра желе све лоше својој земљи".

Грађани Србије не морају да брину, све оне који нам желе зло победићемо заједно, марљивим радом и трудом, поручио је председник Србије.

Када је реч о седници Савета безбедности Уједињених нација, Вучић је рекао да ће она бити иза затворених врата "зато што не могу да ми кажу шта да говорим".

За нападе на Србе нико неће одговарати, Курти жели да протера Србе

Он је рекао да за нападе на Србе на КиМ нико неће одговарати, али да је онима који Србији желе зло за све то "крив Вучић".

"Били су у неким амбасадама у Србији, све јунак до јунака. Отишли су и рекли да је Вучић крив и да не би било ничега у Бањској да није мене. Не могу да замисле да постоји неко ко се не одриче идеја, идеала, КиМ и некога ко зна да мора да чува Србију".

Срби би требало што је могуће пре да траже изборе како би ми имали иницијативу, рекао је Вучић коментаришући ситуацију на КиМ.

Курти жели да протера и побије Србе, он жели да их види на тракторима и камионима, и грађани Србије и треба да знају, нагласио је он.

"Ми своју земљу да продамо, свој народ, то нећете видети. Не постоји та санкција, та претња, којом ћете да ме усмерите другачије", рекао је председник.

О изјави Кристофера Хила

Када је реч о недавној изјавио америчког амбасадора Кристофера Хила да Србија "мора да прихвати реалност" када је реч о КиМ, Вучић је рекао да "то није баш тако".

"Немам сумње да господин Хил све политичке актере воли више него мене, али немојмо да измишљамо. Човек је рекао 'Ја бих волео да Србија прихвати Косово као независну државу', а онда је додао: 'Али ствари нису тако једноставне. Немам разлога ни да га пљујем, али ни да га браним", појаснио је председник.

Мамографи и у малим местима

Председник је најавио опремање здравствених установа широм Србије, пре свега новим мамографима и магнетним резонанцама.

"Мамографе добијамо - 18 их је овде наведено. Замислите имаћемо их у Бабушници и Владичином Хану. Морамо да заштитимо наше сестре и мајке".

Вучић је најавио да ће просечна плата у децембру бити око 820 евра, а рекао је и да кумулативно повећање пензија у последње две године износи 56,1 одсто.

Председник је рекао да је Србија једна од најбезбеднијих земаља у Европи.

"Србија је једно од три најбезбеднија места у Европи. Ово су званични подаци МУП од 2000. до 2023. Убиство и тешко убиство 2001. године - 215. Рецимо 2022. - 69. Више него три пута мање".

image