Србија и Балкан

Вучић са Борељом и Лајчаком: Истакао сам да Приштина коначно треба да почне да испуњава обавезе

Председник Вучић се састао и са мађарском колегиницом Каталин Новак
Вучић са Борељом и Лајчаком: Истакао сам да Приштина коначно треба да почне да испуњава обавезе© Инстаграм/Будућност Србија

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас у Паризу са шефом дипломатије Европске уније Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком о актуелној ситуацији на Косову и Метохији, европском путу Србије, али и усклађивању спољне политике Србије са ЕУ.

"Истакао сам да је од највећег значаја да европске институције и земље чланице ЕУ остану при чврстом ставу да Приштина коначно треба да крене да испуњава преузете обавезе, што се, пре свега, односи на формирање Заједнице српских општина, чиме би и у пракси показали наводну приврженост наставку дијалога и решавању свих отворених питања", навео је Вучић на Инстаграму.

Он је додао да се са саговорницма сагласио да је неопходно спустити све тензије, смирити напетости и рационално решавати проблеме, на чему Србија увек инсистира.

Борељ и Лајчак су разговарали данас у Паризу и с премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, а теме су, како преносе приштински медији, биле примена одлуке о регистарским таблицама, дијалог две стране као и најновији развој ситуације на Косову и Метохији.

Борељов портпарол Петер Стано изјавио је да одвојени састанци с Вучићем и Куртијем имају за циљ продужетак напора Уније да помогне странама да смање тензије и направе напредак у дијалогу у коме ЕУ посредује.

Током посете Паризу, Вучић се јуче састао са француским председником Емануелом Макроном, с којим је, како је рекао, имао најсадржајнији разговор у односу на све досадашње.

Сусрет са Каталин Новак

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Паризу са председницом Мађарске Каталин Новак, а током разговора потврђено је да су односи Србије и Мађарске на историјски највишем нивоу.

"Претпостављам да би други људи у оваквој атмосфери причали о Паризу, његовим лепотама, неким обичним стварима, али, пошто ја то не умем, говорили смо о политици. Председница Мађарске и ја смо још једном  потврдили да су односи Србије и Мађарске на највишем историјском нивоу, разговарали смо о свим важним билатералним питањима, а ја сам искористио прилику да Каталин Новак упознам и са свим дешавањима на Косову и Метохији", написао је Вучић на свом Инстаграм профилу, уз фотографије са састанка.

Председник Србије борави у дводневној посети Паризу, током које се јуче састао са председником Француске Емануелом Макроном.

Вучић је рекао да је с Макроном разговарао о многим важним темама, а тако и о КиМ.

У наставку посете, председник Вучић присуствоваће панелу "Унилатерализам упркос рату", на којем ће бити Макрон, председник Аргентине Алберто Фернандез, председник Гвинеје Бисао Умаро Ембало и албански премијер Еди Рама.

image