Србија и Балкан

Шолц долази у Тирану, тражи састанак са представницима Београда и Приштине

Портпарол немачке владе изјавио је да Шолц жели да се састане са представницима Србије и такозваног Косова
Шолц долази у Тирану, тражи састанак са представницима Београда и Приштине© Tanjug/Michael Kappeler/dpa via AP

Немачки канцелар Олаф Шолц учествоваће на Самиту Берлинског процеса у Тирани и очекује се да ће одржати билатералне састанке са представницима Београда и Приштине.

Портпарол немачке владе Штефен Хебестрајт потврдио је да ће Шолц у понедељак отпутовати "у кратку посету Тирани, пише "Репортери".

Хебестрајт је рекао да ће Шолц тражити контакт и са представницима Србије и Косова, као што је учинио у Гранади у Шпанији, на састанку Европске политичке заједнице.

Шолц ће присуствовати Самиту Берлинског процеса, који се први пут одржава у земљи која није чланица Европске уније. 

Берлински процес је иницијатива из 2014. године за подршку европским интеграцијама земаља западног Балкана - Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Албаније, као и такозваног Косова.

Поред Шолца, у Тирану би требало да дођу и лидери Балкана и ЕУ, међу којима су председник Француске Емануел Макрон, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, као и председник Европског савета Шарл Мишел.

Очекује се да ће Србија и тзв. Косово бити једна од главних тема Самита после сукоба у Бањској. Приштину ће, како је најављено, на Самиту представљати премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, а Београд премијерка Ана Брнабић.

image