Србија и Балкан

Курти са европским званичницима о француско-немачком предлогу за Косово и Метохију

Курти у Француској разговарао са европским званичницима о ситуацији на КиМ
Курти са европским званичницима о француско-немачком предлогу за Косово и Метохијуwww.globallookpress.com © POOL/Keystone Press Agency

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти у Паризу је разговарао са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине, а теме су биле примена одлуке о регистарским таблицама, дијалог две стране, као и најновији развој ситуације на Kосову, саопштено је из Kуртијевог кабинета.

Kако Танјуг преноси писање "Телеграфија", Kурти је изнео елементе оквирног споразума за пуну нормализацију односа уз фокус на међусобном признавању.

Он је оценио да француско-немачки предлог, који има подршку САД и Европске уније, представља добру основу за даљу дискусију.

Након састанка, Kурти је на Твитеру написао да се разговори о правно обавезујућем споразуму не могу одлагати.

Дан раније, председник Србије Александар Вучић састао се са председником Француске Емануелом Макроном у Јелисејској палати.

Вучић је коментарисао француско-немачки план за КиМ и одбацио идеју да се о Заједници српских општина (ЗСО) на Косову и Метохији расправља у оквиру овог плана.

"Нема ништа од тог посла", рекао је Вучић. 

Српски председник стигао је јуче у дводневну посету Паризу где ће учествовати на петом "Форуму о миру", а очекује га и радни ручак са представником Европске уније за спољну политику и безбедност Жозефом Борељом и специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Бриселски портал "Еурактив" објавио је документ француско-немачког предлога за Косово и Метохију, који неодољиво подсећа на уговор две Немачке из 1972. године којим је створена основа за улазак Источне Немачке у Уједињене нације.

"Еурактив", који наводи да је документ добио од поузданог извора, пренео је девет тачака предлога за Београд и Приштину, од којих су већина копије са малим изменама документа потписаног пре пет деценија између две Немачке.

Курти би требало да се састане и са Макроном, а раније је навео да је могуће да ће се на форуму састати са председником Србије Александром Вучићем.

image
VV inauguration
banner