Србија и Балкан

Патријарх Порфирије са Милатовићем: Поклонио икону председнику Црне Горе (ФОТО, ВИДЕО)

Патријарх Српске православне цркве борави у посети главном граду Црне Горе
Патријарх Порфирије са Милатовићем: Поклонио икону председнику Црне Горе (ФОТО, ВИДЕО)© Српска православна црква

Патријарх српски Порфирије разговарао је данас у Подгорици са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем.

Пријему су присуствовали митрополит црногорско-приморски Јоаникије и чланови Патријархове свештене пратње протођакон Драган Радић и протођакон Радомир Врућинић, наводи се у саопштењу Српске православне цркве.

Председник Милатовић је потом у Вили "Горица" приредио свечани ручак у част српског патријарха.

Ручку су присуствовали митрополити црногорско-приморски Јоаникије и крфски, паксонски и диапонтијски Нектарије, епископи милешевски Атанасије и захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, као и представници осталих верских заједница у Црној Гори, највиши званичници Владе и Скупштине, представници Подгорице и академске и културне заједнице.

Како се може видети са фотографија састанка, патријарх Порфирије је црногорском председнику поклонио икону Богородице, док је Милатовић даровао скулптуру у облику птице.

Патријах борави у Црној Гори поводом обележавања 10. годишњице од освештења Саборног храма, дочека моштију Светог Спиридона и освештења камена темељца цркве Светога Саве, као и темеља Православне гимназије "Свети Сава", чија изградња је почела у подгоричком насељу Стари аеродром.

Данас, у 18 часова, у подгоричком Саборном храму биће уприличен свечани дочек патријарха српског Порфирија и моштију светог Спиридона Тримитунтског Чудотворца.

У недељу, 15. октобра, у 9 часова свету литургију ће служити патријарх Порфирије уз више архијереја Српске православне цркве.

Истог дана у 13 часова, патријарх Порфирије и митрополит Јоаникије освештаће камен темељац цркве Светог Саве и темеље православне гимназије Свети Сава, чија изградња је почела у подгоричком насељу Стари аеродром.

У 19 часова патријарх Порфирије ће посетити цркву Светог Ђорђа под Горицом, најстарије богослужбено место у Подгорици, где је по предању свету тајну крштења примио свети Симеон Мироточиви.

Свечана духовна академија поводом 10 година од освећења Саборног храма биће одржана у 20 часова на платоу испред Саборног храма а беседу ће одржати архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара, наведено је у саопштењу СПЦ.

image