Србија и Балкан

Хрват нестао на фронту у Украјини, рекао да иде да ради у Немачкој

Мајка Томислава Ткалаца није знала истину све док полиција није дошла на њена врата
Хрват нестао на фронту у Украјини, рекао да иде да ради у Немачкојwww.globallookpress.com © Madeleine Kelly/Keystone Press Agency

Хрват Томислав Ткалац из Дуге Ресе код Карловца нестао је на подручју Украјине где се борио на страни украјинске војске. Званичних информација о његову ратном путу има врло мало и околности нестанка нису познате, пише "Јутарњи лист".

Из Министарства спољних и европских послова Републике Хрватске саопштили су да поседују податке о његовом нестанку у Украјини, док се, према незваничним информацијама из хрватског МУП-а, његово име налази на листи особа несталих у Украјини.

"Јутарњи лист" незванично сазнаје да је Томислав Ткалац чак од својих најближих, укључујући мајку и неколико блиских пријатеља, скривао да намерава да оде у Украјину како би се придружио сукобу.

Породици је рекао да ради у Немачкој, вероватно јер је страховао да ће га спречити да оде на фронт. Неки од његових пријатеља су потврдили те информације, додајући да чак ни његова мајка, која је била његов једини члан породице након очеве смрти пре неколико година, није знала истину све док полиција није дошла на њена врата.

"Отишао је са саборцима у акцију из које се нису вратили. Тада нико није могао да потврди да ли су убијени или можда заробљени. Мајци је све то било шокантно јер је све време мислила да јој син ради у Немачкој. Оно што знам је да су јој тражили његову четкицу за прање зуба како би имали његов ДНК узорак", рекао је један од Томиславових пријатеља.

На Фејсбук страници посвећеној странцима страдалим у Украјини, осванула је Томислављева фотографија.

"Молимо вас, помозите нам да му одамо почаст како не би био заборављен. Наш вољени хрватски брат Томислав Ткалац, који је као добровољац служио у Украјини, погинуо је на фронту. Част, слава и захвалност нашем брату", пише у објави.

Испод фотографије му одају почаст, по профилима се може закључити, украјински војници и неки од пријатеља у Хрватској.

Међутим, нема званичних информација да је Томислав Ткалац страдао и он се званично води као особа нестала на подручју Украјине.

Његови пријатељи су за "Јутарњи" казали да је био "рођени војник", да је изгледало као да се цео живот припрема за рат јер је сав био у "оружју, униформама, војној тактици и обуци", али су ипак сви били шокирани када су сазнали да је одлучио да се активно укључи у сукоб у Украјини.

image