Србија и Балкан

Стано: Лајчак 21. октобра у Београду и Приштини са Вучићем и Куртијем

Европска унија, њене државе чланице и САД остају снажне присталице нормализације односа између Београда и Приштине и европске будућности читавог региона, каже Петер Стано
Стано: Лајчак 21. октобра у Београду и Приштини са Вучићем и Куртијем© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак допутоваће 21. октобра у Београд и Приштину, саопштио је портпарол ЕУ Петер Стано.

Лајчак у посету долази заједно са саветницима за спољну политику и безбедност француског председника, немачког канцелара и италијанског премијера Емануелом Боном, Јенсом Плетнером и Франческом Талом, као и америчким изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, а састаће се са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Стано је напоменуо да је сврха посете да се постигне конкретан напредак у примени Споразума о путу нормализације и деескалацији после најновијих дешавања.

Према његовим речима, ЕУ, државе чланице и САД остају снажне присталице нормализације односа Београда и Приштине и европске будућности читавог региона.

"Имамо јасна очекивања да ће стране наставити процес нормализације и испунити своје обавезе без одлагања или услова", додао је Стано.

image