Србија и Балкан

Дачић: Чека нас седница СБ УН о КиМ, подршка Кине од виталног значаја

Потписивање Споразума о слободној трговини између Србије и Кине од "историјског је значаја" не само због економије, већ и са аспекта наше спољнополитичке позиције, нагласио је Дачић
Дачић: Чека нас седница СБ УН о КиМ, подршка Кине од виталног значаја© A.K./ATAImages

Важно је што ће Кина бити чврсто уз Србију у тешким међународним околностима, чека нас седница СБ УН о КиМ, тако да је подршка сталне чланице СБ од виталног значаја, а споразум о слободној трговини биће од историјског значаја за наш народ, рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић из Пекинга.

"Односи између две земље се углавном квалификују по томе да ли постоје споразуми о стратешком партнерству, о укидању виза, о слободној трговини. Данашњим догађајем, ми смо заокружили све оно што је урађено у претходних 11 година. Ово је догађај од историјског значаја за Србију, не само због економије, већ и са аспекта наше спољнополитичке позиције", истакао је Дачић.

Како је додао, данашњи састанак Вучића са Си Ђинпингом почео је важном реченицом председника Сија, "да ћемо се међусобно подржавати", додавши да је Србији "од виталног значаја" подршка Кине, поготово по питању КиМ.

Дачић је нагласио да се видело "велико пријатељство" које постоји између Вучића и Сија.

"Веома је важно рећи да ће Кина, према речима кинеског председника, бити чврсто уз нас у веома тешким међународним околностима кад је реч о нашим питањима", истакао је српски министар спољних послова, подсетивши да је Кина стална чланица СБ УН.

Он је рекао да овакви договори "наравно" неће важити када Србија постане чланица Европске уније, али "они прво треба да одговоре кад ће то бити."

image