Србија и Балкан

Посланик Бундестага против уласка Срба у власт: То ће утицати на европски пут Црне Горе

Не престаје притисак Запада да коалиција "За будућност Црне Горе", упркос добром изборном резултату, не може да буде део нове црногорске владе
Посланик Бундестага против уласка Срба у власт: То ће утицати на европски пут Црне Горе© R.R./ATAImages

Влада, коју би подржала коалиција "За будућност Црне Горе" (ЗБЦГ), неминовно би довела до блокаде сваког процеса који води ка суштинској стабилизацији европског пута државе, оценио је посланик немачког Бундестага Јосип Јуратовић.

Он је у интервјуу агенцији МИНА казао да га ток формирања нове црногорске владе озбиљно забрињава.

"Досадашњи ток формирања нове владе, а посебно најновији обрти, буде озбиљну забринутост у погледу разумевања значаја претприступних преговора због преваге партикуларних и опасних идеолошких поставки које су у нескладу са оним што Црна Гора треба како би испунила обавезе за улазак у Европску унију (ЕУ) и била равноправна чланица Уније, делећи њене демократске вредности и најбоље праксе", казао је Јуратовић.

Како каже, уколико прости збир посланика који обликују власт укључује и оне који не мисле да је питање независности тзв. Косова завршена ствар или не виде сукоб у Украјини као агресију Русије, не признају наводни геноцид у Сребреници или на НАТО не гледају као на породицу којој припадају, односно игноришу обавезе на путу ка ЕУ, нема ту речи ни о каквом проевропском карактеру владе.

Он сматра да би влада, коју би из парламента подржала коалиција ЗБЦГ, неминовно државу довела у ситуацију да сваки процес који води ка суштинској стабилизацији пута Црне Горе у евроатлантски савез, односно ЕУ буде блокиран.

"Оправдано већ сада можемо претпоставити да би се она бавила приступом ЕУ на исти начин као што то чини Александар Вучић у Србији – само би глумила да жели у ЕУ како би добила финансијску подршку од ЕУ и међународних финансијских институција, јер је Црна Гора презадужена, поготово када узмемо у обзир да је постала роб кинеских кредита", рекао је Јуратовић.

Он је казао да подршка ЗБЦГ недвосмислено значи улазак те коалиције директно у структуре власти на велика врата и то кроз више грана власти.

Јуратовић је рекао да је улога Скупштине веома важна, али да се из нацрта коалиционог споразума, који су медији објавили, види да се додатно ради и на утврђивању датума када би и у владу ушли и министри из ЗБЦГ, поред оног што би они већ били део те владе кроз друге нивое јавних функционера.

"Значи, сви конституенти такве могуће владе ће у њу ући са пуном свешћу да постају део оне политике која се не солидарише с политиком ЕУ када је, рецимо, у питању агресија Русије на Украјину, што је данас разделница на међународном политичком спектру, или која не дели неке друге принципе, политике и вредности ЕУ", навео је Јуратовић.

На питање како ће на ово решење мандатара гледати НАТО партнери, Јуратовић је казао да је Северноатлантском савезу потребна Црна Гора као партнер на кога може да се са сигурношћу ослони, с обзиром на то да је поверење прилично ослабљено посљедњих година.

"Увођењем у владу актера који су отворени противници НАТО-а, уз подсећање да би то била и влада у којој нити један политички конституент, који је сада у игри да буде њен део, није гласао за чланство Црне Горе у НАТО-у, озбиљно се продубљују сумње западних партнера у искрене намере власти у Црној Гори да буде део овог савеза, а што не може унапредити сарадњу са чланицама Алијансе, нити допринети приступним преговорима са ЕУ", оценио је Јуратовић.

Како је навео Јуратовић, уобичајено је да се мањинске странке приклањају актуалним владама јер се тако осећају најзаштићеније, а политичка партиципација мањинских народа доприноси и њиховој укупној инклузији у друштву.

"Међутим, процес успостављања ове нове владе не шаље мањинским партијама добре поруке, а тежину свему даје и чињеница да се то догађа у Црној Гори у којој данас имамо изражену етничку и верску поларизацију и нерезистентност на утицаје Вучића", рекао је Јуратовић.

Он је казао да је очито да Спајић има видних проблема око састављања владе, а што, како је рекао, није неочекивано имајући у виду да је покрет из којег долази без искристалисаног вредносног основа, програма и циља, али и да сам мандатар нема довољно политичког искуства.

image