Србија и Балкан

Милатовић поручио ДПС-у: Бојкот пописа је деловање против закона

У Црној Гори, као довољно зрелом демократском друштву, постоје услови за слободно изјашњавање у односу на националност, вероисповест и језик, каже председник Јаков Милатовић
Милатовић поручио ДПС-у: Бојкот пописа је деловање против закона© FOTO TANJUG/ SLUŽBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRNE GORE/bs

Председник Црне Горе Јаков Милатовић поново је апеловао на све политичке субјекте да не политизују предстојећи попис становништва, који је искључиво статистичко питање и упозорио да је бојкот деловање против закона.

Милатовић је поручио да сви у Црној Гори треба да се окрену будућности, те да је попис неопходан ради паметнијег планирања те будућности.

"Потребно је попис становништва прихватити као најважније статистичко питање према којем сви треба одговорно да се односимо", рекао је Милатовић у изјави за ТВЦГ.

Он је истакао да сматра да у Црној Гори, као довољно зрелом демократском друштву, постоје услови за слободно изјашњавање у односу на националност, вероисповест и језик.

"Позивам све политичке актере да престану да политизују ово питање и сматрам да је, ако је икада постојала слобода гоовора у Црној Гори, она постоји сада", додао је Милатовић.

Мисли да је дошло време када, како је рекао, треба да престанемо да учимо једни друге како треба да се осећамо.

"Нека се свако изјасни онако како се осећа и да сви заједно у наредном периоду радимо на изградњи друштва без обзира на наша национална осећања. Треба да изградимо друштво једнакости и равноправности и то је она Црна Гора за коју се ја политички залажем", закључио је Милатовић.

Позивима на бојкот пописа прети ДПС са својим традиционалним партнерима Албанцима, Бошњацима, Хрватима и СД-ом.

Део парламентарних странака пита чега се плаши ДПС, бившег лидера Мила Ђукановића, када је реч о предстојећем попису. Да ли је тој број Срба и Српкиња или пописа кућа, станова и домаћинстава припадника те странке.

Према одлуци Владе, попис становништва у Црној Гори биће одржан од 1. до 15. новембра.

image